“Het risico wordt groter”

Christophe Dhaene. © TOGH
Redactie KW

Voor bedrijven biedt e-BO Enterprises uit Ieper onder meer IT-beveiliging aan. “Ieder bedrijf zal vroeg of laat geconfronteerd worden met cybercriminaliteit”, zegt Christophe Dhaene van e-BO Enterprises.

Deze reportage maakt deel uit van ons Dossier Cybercriminaliteit.

“We hebben met eboVision een eigen cyberveiligheidsplatform”, vertelt Christophe Dhaene van e-BO Enterprises. “We schakelen dat in voor kritische applicaties of voor klanten met gevoelige informatie. Voorbeelden zijn windmolenparken, instanties van openbare veiligheid zoals brandweer en politie, maar ook middelgrote bedrijven zoals SAX of Shurgard Europe.”

“Het zijn niet enkel meer banken die zich moeten beveiligen”

“Aangezien alle informatie steeds meer digitaal verloopt, wordt het risico op cybercriminaliteit steeds groter. Het gebruik van sociale media, vooral bij de jongere generatie, speelt ook een belangrijke rol. Cybercriminaliteit wordt op grote schaal en internationaal uitgevoerd. Er zijn drie grote doelgroepen: burgers, bedrijven en instanties die weten dat ze geviseerd worden. Bij particulieren is het moeilijk om oplossingen aan te reiken. Het is vooral een mentaliteitswijziging die moet gebeuren en daarin kunnen de media een belangrijke rol spelen. Zo zou men wekelijks een cyberrubriek kunnen publiceren met daarin telkens nuttige tips in mensentaal, potentiële gevaren of voorbeelden cybermisbruik.”

Niet alleen banken

“De bedrijven kunnen op dit vlak makkelijker bereikt worden, aangezien ze al gedigitaliseerd zijn. Maar bedrijven zullen moeten kiezen voor een beveiligingsbeleid, als ze niet het slachtoffer willen worden van cybercriminaliteit. Het zijn niet enkel meer grote instellingen zoals banken die zich moeten beveiligen, maar er zijn genoeg voorbeelden van bedrijven in West-Vlaanderen die het slachtoffer waren van cybercriminaliteit. Dat is echter geen publieke informatie omdat dit niet echt reclame is voor het bedrijf in kwestie. De vraag die iedere bedrijfsleider zich moet stellen, is wat de financiële impact is als zijn bedrijf drie dagen stil ligt. Kan men zich dit permitteren?”

“Het is dus geen tijdelijk fenomeen. Ieder bedrijf zal vroeg of laat geconfronteerd worden met cybercriminaliteit. Meestal wordt er pas actie ondernomen nadat er een voorval geweest is. Dan pas krijgt preventie de nodige prioriteit.”

(TOGH)