Cel Vermiste Personen start ‘Operatie Kerkhof’ in Assebroek
De Cel Vermiste Personen heeft sinds haar oprichting in 1995 al 97% van de 29.368 behandelde verdwijningsdossiers opgelost. Om in de 759 openstaande zaken nieuwe sporen te zoeken, graaft de cel niet-geïdentificeerde lichamen op op kerkhoven over heel België. Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne was dinsdag aanwezig bij een opgraving in Assebroek (Brugge) in het kader van ‘Operatie Kerkhof’.
De Cel Vermiste Personen behandelde in totaal al 29.368 dossiers van onrustwekkende verdwijningen. 97% werden opgelost, waarvan 25.177 personen nog leefden op het ogenblik dat ze gevonden werden. In 3.432 gevallen was er sprake van een overlijden.
In 2020 heeft de cel 785 onrustwekkende verdwijningen behandeld. 745 dossiers of 95% werden afgesloten, waarvan 658 personen nog leefden op het ogenblik dat ze gevonden werden.
250 niet-geïdentificeerde lichamen
Vandaag staan nog 759 personen geseind als onrustwekkend vermist. Sommige van die zaken zijn intussen ‘cold cases’, dat zijn oude dossiers waarin elk nieuw spoor ontbreekt. Om in die openstaande zaken nieuwe sporen te vinden, werkte de Cel Vermiste Personen het project “Kerkhof” uit. De bedoeling is om systematisch niet-geïdentificeerde lichamen of botresten in België op te graven, een botstaal te nemen en een DNA-profiel op te stellen.
Een belangrijke piste zijn de 250 niet-geïdentificeerde lichamen op kerkhoven over heel België. Het gaat om de lichamen van 134 mannen en 28 vrouwen, en 88 gevallen waarvan het geslacht niet gekend is. De DNA-profielen worden ook op internationaal niveau uitgewisseld. Momenteel is er een uitwisseling mogelijk met 22 EU-lidstaten waardoor vermisten tot ver buiten onze grenzen worden opgespoord.
Schitterend werk
Minister Van Quickenborne woonde een opgraving bij van een niet-geïdentificeerd lichaam op het Brugs kerkhof in Assebroek. “De Cel Vermiste Personen levert schitterend werk. (…) Ze staan garant voor een menselijke aanpak met oog voor de naasten van de vermiste personen. Want dat is hun belangrijkste opdracht: zorgen voor antwoorden op de vragen van de nabestaanden. Daarom is ook dit project zo belangrijk. In elke verdwijningszaak moet het onze bedoeling zijn om te blijven zoeken, elk lichaam een naam te kunnen geven en uitsluitsel te geven aan de familie over het lot van de vermiste persoon.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier