Burgemeester neemt maatregelen na toenemende overlast in Roeselare: extra camera en identiteitscontroles

Thomas Dubois
Thomas Dubois Editieredacteur De Weekbode Roeselare – Izegem – Tielt

In de omgeving tussen de site Trax, Stationsplein, Mandellaan en de Ardooisesteenweg zijn er recent een aantal feiten van overlast vastgesteld door de politiediensten. Deze feiten gaan zowel over druggebruik en verkoop, alcoholmisbruik als vandalisme. Niettegenstaande de reeds genomen kordate maatregelen en het aanklampend beleid van Stad en politie hun vruchten afwerpen, neemt de burgemeester een bijkomend besluit die aan de politiediensten toelating verleent om identiteitscontroles uit te voeren.

“Ik neem dit politiebesluit als één van de acties die passen binnen onze strenge aanpak in de strijd tegen overlast. Het besluit geeft aan onze politiediensten de wettelijke toestemming om personen binnen een bepaalde perimeter te controleren op hun identiteit. Die controles moeten afschrikkend werken en dienen om de openbare orde en veiligheid in onze stad te vrijwaren. Ik weet dat dit geen fijne maatregel is, maar de veiligheid van mijn inwoners staat voorop, ik accepteer niet dat enkelingen het verbrodden voor de meerderheid”, aldus burgemeester Kris Declercq.

De politiediensten zelf zijn ook vragende partij voor systematische identiteitscontroles. Ze bieden hen een extra instrument om kort op de bal te spelen in het geval van dreigende overlastsituaties.

Eén maand en binnen een afgebakende perimeter

Politiediensten binnen de Politiezone RIHO hebben de toelating om systematische identiteitscontroles uit te voeren voor een periode van één maand, van 7 september 2024 tot en met 6 oktober 2024. Om proportioneel te werk te gaan, is de zone waarbinnen deze controles mogen gebeuren, als volgt afgebakend: Mandellaan, Ardooisesteenweg, Parking uiteinde Gasstraat, Ooststraat, Jan Mahieustraat, Chicoreistraat, Rondekomstraat, Weverijstraat, Stationsdreef, Sint-Amandsstraat, Site TRAX, Beversesteenweg, Herentalslaan.

Dit politiebesluit wordt donderdag toegelicht op de Bijzondere Commissie en wordt maandag ek. ter bekrachtiging voorgelegd aan de gemeenteraad.

Extra camera op het Munitieplein

Sinds kort staat ook een extra camera op het Munitieplein. Op die manier is een verdere monitoring verzekerd en is dit een aanvullend instrument in de beheersing van overlast.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier