“Bekentenis van André Gyselbrecht was niet moedig”
Procureur D’Havé schetste hoe de Nederlandse verdachten Roy Larmit, Evert de Clercq en huurmoordenaar Ronnie Van Bommel in het dossier kwamen.
“Het heeft bloed, zweet, tranen en heel wat onderzoek gekost om in de chalet DNA te vinden. Dat kwam overeen met de bekende Nederlandse crimineel Antonius ‘Ronnie’ Van Bommel. Hij was op dat moment al overleden, maar via hem kon de link gelegd worden met Evert de Clercq uit IJzendijke in Zeeuws-Vlaanderen. Die werd opgepakt, maar ontkende alles en moest weer vrijgelaten worden. Het andere DNA-profiel dat gevonden werd in de chalet van Pierre Serry was niet van hem. Evert de Clercq kon het daarbij niet laten om het gerecht te treiteren en in zijn woonplaats café ‘Cachot’ te openen en er Kasteelbier te serveren. Maar het onderzoek ging verder en via Van Bommel kwamen we uit bij zijn neefje, met wie hij ooit verdacht was van een schietpartij op de growshop van Evert de Clercq. Dat neefje is Roy Larmit. Hij werd gearresteerd in Nederland, overgebracht naar ons land maar hij beriep zich op zijn zwijgrecht. Vier maanden lang, tot hij als eerste in het dossier begon te praten. Hij bekende dat hij de dag van de moord naar Wingene was gereden met zijn oom maar dat hij alleen had geholpen om het lijk te verbergen. Hij zegt ook dat hij voor de moord naar Evert de Clerq was gereden om te melden dat zijn oom de opdracht zou aanvaarden en uitvoeren.”
Roy Larmit beriep zich op zijn zwijgrecht. Vier maanden lang, tot hij als eerste in het dossier begon te praten
Na de bekentenissen van Roy Larmit werd Evert de Clercq opnieuw gearresteerd. Ook Pierre Serry wordt opnieuw verhoord. De man heeft zijn toenmalige advocaat, Hans Rieder, inmiddels ingewisseld voor meester Kris Vincke en begint te praten. Op het grote scherm in de assisenzaal toont de procureur de videobeelden van het verhoor van Pierre Serry van september 2016.
Zware problemen met Stijn Saelens
“Het was wel degelijk de bedoeling om Stijn te laten verdwijnen, op vraag van de dokter. Er is eerst gevraagd geweest, in juni/juli 2011 wanneer mijn vader ziek was en ik de dokter dagelijks zag, of ik mensen kende om hem te helpen. André had zware problemen met Stijn, incest of iets, en vroeg me of ik iemand kende die hem kon opruimen”, verklaarde Pierre Serry aan onderzoeksrechter Koen Wittouck.
Volgens procureur D’Havé wordt daarop ook André Gyselbrecht verder verhoord, maar dat die blijft ontkennen. “Het zal duren tot 2 mei. Dan volgt zijn bekentenis, die door sommigen ‘moedig’ wordt genoemd. Maar ze komt er alleen om het proces stil te leggen, de aandacht af te leiden van de essentie en anderen opnieuw in diskrediet te brengen”, zegt procureur D’Havé.
Op het grote scherm in de assisenzaal toont de procureur de videobeelden van het verhoor van Pierre Serry van september 2016
In een volgend deel van het requisitoir gaat procureur Fien Maddens nu in op de gezinssituatie van de familie Saelens-Gyselbrecht. Daarbij focust de procureur op de zedenfeiten die Stijn Saelens pleegde op een van zijn kinderen. “Het spijt me, X., dat we dit in openbare zitting moeten bespreken. Maar dat heb je alleen te danken aan je grootvader, die zich verzette tegen het sluiten van de deuren. Enkel en alleen om zijn eigen gelijk te bewijzen”, zegt Fien Maddens daarover.
Om het betrokken kind te beschermen, brengt KW.be geen verslag uit van dit deel van het requisitoir.
Kasteelmoord
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier