Bedrijvig Brugge gebruikt WhatsApp om industriezones veilig te houden

Stefan Vankerkhoven

Charlotte Denys, de nieuwe voorzitter van Bedrijvig Brugge, lanceert een buurtnetwerk waarbij bedrijfsleiders elkaar én de politie via een WhatsApp-groep inlichten over verdachte voertuigen en inbrekers in de industriezones.

Met Charlotte Denys (43) krijgt Bedrijvig Brugge, dat 256 ondernemingen groepeert, voor het eerst een vrouwelijke voorzitter. Charlotte Denys nam als piepjonge ondernemer samen met haar man Stefaan De Schepper in 1999 een bestaand bedrijfje, gespecialiseerd in de verkoop van aanhangwagens, over. Inmiddels is bvba De Schepper in Monnikenwerve uitgegroeid tot een kmo met zes werknemers.

Belang van netwerken

Deze Brugse ondernemer is een geëngageerde bedrijfsleider, die het belang inziet van samenwerking en het uitbouwen van netwerken. “Daarom ben ik al vijf jaar bestuurslid van Bedrijvig Brugge”, vervolgt Charlotte Denys.

“Aanvankelijk groepeerde deze vereniging bedrijven aan de Blauwe Toren en het Waggelwater, nu zitten onze leden verspreid over alle bedrijventerreinen in het Brugse. Niet in de binnenstad, want die ondernemingen hebben hun eigen belangenbehartigers. We willen dan ook in de komende jaren sterk investeren in onze relatie met Stad Brugge. Al te veel aandacht gaat naar handel en toerisme in de binnenstad. We willen dan ook ijveren voor een eigen werkgroep ‘industrie’.”

Charlotte Denys is de eerste vrouwelijke voorzitter van Bedrijvig Brugge is geworden. “Ik volg Piet Vandewalle van Grando Keukens op. Wellicht appreciëren de andere bestuurders mijn praktische ingesteldheid. Ik ijver dan ook voor concrete realisaties, daarom hebben we binnen het bestuur een ‘ombudsteam’ in het leven geroepen.”

“Hier geldt ook, hoe meer deelnemers, hoe succesvoller het project”

“Met dit team konden we al enkele mooie resultaten boeken in delicate dossiers zoals o.a. de overlast van de buitenlandse truckers die hun weekendrust namen in de industriezones. Deze week gingen we ook van start met twee projecten, buurtnetwerk en deeleconomie, i.s.m. de Stad Brugge.”

Politie verwittigen

“Omdat de lokale politie niet echt overtuigd is van het nut, gaat het momenteel nog niet om een officieel erkend BIN (buurtinformatienetwerk). In een eerste fase hebben een 80-tal leden en niet-leden een WhatsApp-groep gevormd binnen de zone Blauwe Toren. Van zodra iemand een verdachte handeling, voertuig of persoon ziet, meldt die het in eerste instantie aan de politie (101) en zet het dan in de WhatsApp-groep.”

“Zo kunnen we in een mum van tijd alle betrokkenen op de hoogte brengen van eventuele calamiteiten. Bedoeling is om korter op de bal te spelen in de toch wel vaak zeer verlaten industriezones die de laatste jaren het doelwit waren van enkele drieste inbraken. Zo hebben inbrekers bij firma Joka (charcuterie) ongestoord een gevelpaneel ingeslagen om zo toegang te krijgen tot het bedrijf. Na de doorstart van dit project willen we samenwerken met een privéfirma om consortiumbewaking tot stand te brengen. Hier geldt ook, hoe meer deelnemers, hoe succesvoller het project.”

Proefproject

“Deze week zijn we samen met OVAM, Stad Brugge en het bedrijf Peerby een proefproject gestart voor de uitbouw van een deelnetwerk. Om duurzamer te ondernemen delen een aantal bedrijven via een platform zaken die ze zelf maar occasioneel nodig hebben, zoals beamers, oprijplaten om vrachtwagens te lossen met elkaar. Dat is goed voor de handel en zwengelt ook het samenhorigheidsgevoel aan.”

“We willen dan ook een warme oproep doen naar de jonge ondernemers die zich recent op de Blauwe Toren, Waggelwater, Ten Briele, Vogelzang gevestigd hebben: Bedrijvig Brugge bestaat al 40 jaar, de initiatiefnemers worden wat ouder, het is tijd voor jong bloed.”

Korpschef Dirk Van Nuffel van de lokale politie meldt ons dat het aantal inbraken in Brugse bedrijven en handelszaken drastisch gedaald is: van 231 in piekjaar 2014 tot 91 en 93 in resepectievelijk 2016 en 2017.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.