Assisen: De Bondt richt zich tot vader van slachtoffer: “Ik heb haar dood nooit gewild”
Op het assisenproces tegen William De Bondt (53) heeft de familie van Isabelle Deschodt (39) het slachtoffer omschreven als een vriendelijk en behulpzame vrouw. De beschuldigde richtte rechtstreeks het woord tot haar vader Lodewijk, die hem een nietsnut en een dronkaard had genoemd.
Lodewijk Deschodt vertelde hoe zijn dochter altijd bereid was andere mensen te helpen, bijvoorbeeld in haar job als bejaardenverzorgster. “Ze was de goedheid zelve, beter kan je het niet formuleren. Ze was wel naïef. Het was iemand die het kwade niet zag in deze wereld.” William De Bondt daarentegen werd omschreven als een leegganger, een nietsnut en een dronkaard.
“Ik moet bekennen dat ik vanaf het eerste ogenblik afkerig was tegenover hem. Hij hield geen rekening met anderen.” Door de relatie met de beschuldigde begon Isabelle zelf vaker te drinken. “Ze dronk mee met die idioot. Ik heb mij een keer kwaad gemaakt aan de telefoon, want ik hoorde aan haar stem dat ze licht bedronken was.”
Sociaal en joviaal
Voor het eerst vroeg De Bondt na een getuigenis zelf het woord. “Meneer Deschodt, ik hield van Isabelle en Isabelle hield van mij. Ze was een lieve, vriendelijke vrouw. Ik heb haar dood nooit gewild. We hadden nog zoveel plannen samen. Het spijt me verschrikkelijk wat er gebeurd is”, klonk het.
Ook met haar broer Bart had het slachtoffer een goede band. “Ze is altijd heel sociaal geweest, was joviaal en had een leuke uitstraling. Als ze ergens binnenkwam, had ze snel vijftien vrienden.” Met William De Bondt had de getuige enkel telefonisch even contact. “De eerste keer hebben we een beetje over egyptologie gesproken. Maar bij dat tweede telefoontje begon hij me uit het niets te insulteren voor klootzak en lafaard.”
Om 10 uur ‘s morgens dronk hij al een Duveltje
De ex-partner van Lodewijk Deschodt had minder negatieve herinneringen aan de beschuldigde. “Dat was in feite gezellig als ze langskwamen. William bracht dan zijn gitaar mee en speelde op de piano en zo. Isabelle was zot van hem, dat zag je.” Tijdens die bezoekjes deed De Bondt geen moeite om zijn alcoholprobleem te verstoppen. “Om 10 uur ‘s morgens dronk hij al een Duveltje, dat vind ik toch niet normaal.”
De voorzitter polste bij meerdere getuigen of Deschodt geïnteresseerd was in wapens, maar dat bleek niet het geval. “Ik ging regelmatig naar het appartement om te kuisen en er lagen daar wel een keer van die koperen kogeltjes op het salontafeltje. Ik heb toen gezegd dat hij moest maken dat hij daar weg was”, vertelde de tante van het slachtoffer. Beatrice Deschodt bevestigde ook dat het appartement van de betrokkenen vol lege flessen alcohol stond.
Egocentrisch
Het contact tussen Isabelle Deschodt en haar peter verwaterde toen ze de beschuldigde leerde kennen. “William zei eens dat hij gewoon bij haar was omdat hij dan een dak boven zijn hoofd had. Ik weet dat Isabelle een redelijk goed gespijsde spaarboek had. William leefde op haar kosten, hij werkte niet.” De beschuldigde werd door Philippe De Meyer ook nog als egocentrisch, uitdagend en betweterig omschreven.
Een goede vriend van het slachtoffer had wel de indruk dat er echt sprake was van liefde. “Hij was heel lief, maar af en toe kon hij haar beledigen. Eén keer zei hij over haar borsten dat ze te klein waren. Dat zeg je niet tegen uw lief”, aldus John Deblaere. Isabelle Deschodt kon zelf ook behoorlijk dominant zijn. “Maar ik kon dat aanvaarden. Ze was altijd heel bezorgd over anderen, meer dan over zichzelf.”
Afwezige indruk
Isabelle Deschodt werkte sinds 2009 in een woonzorgcentrum in Woumen, waar ze als logistiek medewerker onder andere hielp met de maaltijden en bij het verversen van de bedden. “Isabelle was een zeer warm persoon. Ze kon zich goed inleven in de leefwereld van de bewoners en was ook heel bezorgd om hen”, getuigde de toenmalige directrice Katrien Sampers.
Anderzijds maakte ze volgens haar collega’s in de maanden voor haar dood vaker een afwezige indruk. Ze kwam ook eens met een blauw oog naar het werk. “Ze zei dat ze gevallen was tijdens het kuisen in de keuken. Op de natte vloer zou ze met haar hoofd tegen de deurklink gevallen zijn, maar tegen een andere collega zei ze dat het een infectie aan haar oog was”, aldus Veronique Godderis.
Donderdag komen vooral familieleden en vrienden van de beschuldigde aan het woord.
Assisenproces William De Bondt
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier