Assisen De Bondt: “Hij is een geboren leugenaar” (burgerlijke partij)

Advocaat Pascal Castryck © belga
Redactie KW

Op het assisenproces over de moord op Isabelle Deschodt (39) heeft de advocaat van de burgerlijke partij gevraagd om de beschuldigde schuldig te verklaren. Volgens meester Pascal Castryck loste William De Bondt (53) op 18 juli 2017 in Diksmuide het fatale schot absoluut niet per ongeluk.

In zijn pleidooi stond de advocaat van de tante van het slachtoffer eerst stil bij de verschillende versies van de beschuldigde. “Zijn eerste versie was ‘the walk in the park’. Isabelle was zogezegd gaan wandelen en hij was zogezegd in slaap gevallen tijdens de Tour de France.”

Later verklaarde De Bondt dat Isabelle zichzelf verwondde terwijl hij op het toilet zat. “En dan hebben we de derde versie waarin Isabelle zogezegd om een demonstratie vroeg. “Bij het ontwapenen is het wapen zogezegd afgegaan. Als je spreekt van een geboren leugenaar, hier hebben we met één te doen.”

Hij heeft drie keer gelogen tijdens polygraaftest

Meester Castryck wees de juryleden op vijf elementen die de stelling van de verdediging ondergraven. Zo beschrijft De Bondt een horizontale kogelbaan, terwijl het volgens de wapendeskundige net een sterk dalende lijn moet zijn. Het schot moet ook van meer dan twee meter zijn afgevuurd. “Het is een klein wapen, maar het heeft een zeer grote trekkracht. Dat kan niet zomaar per ongeluk afgegaan zijn.”

Daarnaast werd ook de polygraaftest aangehaald. “Hij heeft daar tot drie maal toe duidelijk gelogen. Als men dat vaststelt, werkt hij niet meer mee.” De Bondt beweerde ook dat hij de werking van het wapen had gedemonstreerd aan zijn partner. Haar DNA werd echter niet aangetroffen op de revolver. “Zijn uitleg dat ze het wapen nog heeft vastgenomen, kan dus niet kloppen. Dat Isabelle om een demonstratie zou hebben gevraagd, dat tart werkelijk elke verbeelding. Haar vader heeft hier gezegd dat ze een afkeer had van wapens.”

“Geen twijfel over voorbedachtheid”

Ook de houding van de beschuldigde kwam in het pleidooi aan bod. De Bondt belde immers schijnbaar rustig naar de hulpdiensten, maar bood zelf geen hulp. “Als duiker heeft hij nochtans een zware EHBO-opleiding genoten. In de plaats daarvan verzint hij een verhaal.” Dat verhaal staat volgens meester Castryck bol van de toevalligheden. “Het wapen gaat toevallig af. De kogel gaat per toeval in de richting van de enige aanwezige persoon en belandt per toeval in het hart.”

De advocaat van Beatrice Deschodt merkte op dat De Bondt uitgerekend die dag een Egyptisch teken aan het slachtoffer het gegeven. “Het Ankh-kruis is niet het teken van leven, het is het teken van de dood. Dat spreekt toch ergens boekdelen, als je het mij vraagt.”

Voor meester Castryck bestaat er dan ook geen enkele twijfel over het oogmerk tot doden en over de voorbedachtheid. “Hij heeft zich moedwillig naar de slaapkamer begeven om dat wapen te gebruiken. Hij heeft moedwillig de kogels in het wapen gedaan. En dan heeft hij Isabelle koelbloedig doodgeschoten.”