14 klachten ingediend tegen ongepast gedrag van directeur Koninklijk Atheneum in Komen: “Dit had ik niet zien aankomen”

Directeur Quentin Bouttique staat al sinds 2017 aan het hoofd van het Koninklijk Atheneum in Komen. © CLL
Christophe Lefebvre
Christophe Lefebvre Medewerker KW

Met ondertussen ook de schoolvakantie die in Wallonië op gang is getrokken, sluit het Koninklijk Atheneum in Komen het jaar af met een zwarte bladzijde. Niet minder dan veertien klachten werden ingediend tegen de schooldirecteur. Van toxisch leiderschap tot stalking? De lijst schetst een weinig fraai beeld van het schoolbeleid. “Ik weet dat ik strikt ben, maar dit? Dit had ik niet zien aankomen.”

Een donderslag bij heldere hemel. Binnen de muren van het Koninklijk Atheneum komen de beschuldigingen hard aan, al niet in het minst bij directeur Quentin Bouttique. Al sinds 2017 staat hij aan het hoofd van de secundaire school, met een vlekkeloos parcours. Maar daar komt nu misschien een einde aan, met veertien klachten die bij het ministerie werden ingediend.

Psychologische druk

Het is Philippe Sutherland die de kat de bel aanbond. De leerkracht Frans kon de voortdurende, naar eigen zeggen psychologische druk, niet meer aan en stapte naar de overheid. “Een agressief gedrag, beledigend taalgebruik in het bijzijn van de leerlingen of vernederingen in het bijzijn van de ouders? Het is maar een greep uit wat we dagelijks moeten doorstaan. Wie het aandurft te spreken, mag er zeker van zijn dat het enkel maar erger zal worden. De leerkrachten van het atheneum worden ook voortdurend belaagd door de man. Weekends, avonden, ziek of in zwangerschapsverlof? Je wordt getrakteerd op een waterval aan telefoontjes. Wie het aandurft de directeur te negeren of niet te antwoorden, zal het geweten hebben. Meer dan eens zat ik ‘s avonds verstijfd in mijn wagen, nadat ik weer eens het slachtoffer was geworden van een woede-uitbarsting van de man. Dit moet gestopt worden.”

Geschrokken

De leerkracht kreeg in zijn klacht de steun van dertien andere mensen, zowel collega’s als leerlingen. Allen vertellen ze eenzelfde verhaal, waarbij de directeur een sleutelrol speelt. Zelf schrikt de man ook van de aantijgingen. “Ik herken me helemaal niet in deze beschuldigingen”, klonk het in een reactie. “Als directeur van een school sta ik aan het hoofd van een onderneming en dien ik een voorbeeldrol te hebben. Daarnaast werk ik ook dagelijks aan de vooruitgang van dit instituut. Dat ik daarom soms erg rechtlijnig kan zijn in mijn uitdrukkingen? Het is iets wat je me niet zult horen ontkennen. Maar er is nog steeds een aanzienlijk verschil tussen strikt en rechtlijnig zijn, en hetgeen waarvan men mij beschuldigt. Nooit werd ik hierover aangesproken, om dan uiteindelijk te moeten vernemen dat er veertien klachten werden ingediend. Ik ben geshockeerd door dit alles.”

Sereen onderzoek

Het Ministerie van Onderwijs bevestigt dat de klachten werden ontvangen, al wijzen ze op het belang van een sereen onderzoek. “Onze diensten hebben de klachten, met bijbehorende bewijsstukken in ontvangst genomen”, klonk het in een reactie. “Het gaat om zwaarwichtige feiten, waar we zwaar aan tillen. Een onderzoek zal worden uitgevoerd, in een poging duidelijkheid te scheppen. Woorden zoals ‘psychologische terreur’ werden gebruikt, dewelke niet lichtzinnig mogen worden bekeken. We zullen met alle betrokken partijen rond de tafel zitten, om zo te bepalen welke grenzen al dan niet zijn overschreden geweest.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier