Ann De Craemer uit Tielt hekelt in ‘Vurige Tong’ Vlaamse kerktorenmentaliteit

Redactie KW

‘Vurige Tong’ is het tweede boek van Ann De Craemer uit Tielt. De 30-jarige auteur zocht haar inspiratie in haar eigen jeugd. Als jong meisje voelde ze aan den lijve dat de Kerk haar macht misbruikte om de gemeenschap ‘braaf’ te houden. „Zo werd die beruchte (West-)Vlaamse kerktorenmentaliteit gekweekt”, aldus Ann. „En net die bekrompen houding wil ik in mijn boek aan de kaak stellen.”

Als kind was Ann De Craemer gefascineerd door God en de Bijbel. „Ik was enorm aangetrokken door het mystieke”, glimlacht ze. „Die verhalen spraken echt tot mijn verbeelding. Jezus die over het water loopt, sterft en drie dagen later opnieuw tot de levenden behoort… De Bijbel was voor mij één groot avonturenboek. En nu, zoveel jaren later, heb ik een compleet omgekeerde houding tegenover dat zogenaamde instituut.”

Hoe kwam je op het idee om ‘Vurige Tong’ neer te pennen?

„Toen ik in Brussel werkte, pendelde ik elke dag tussen onze hoofdstad en Tielt. En ik begon me alsmaar meer te ergeren aan de kerktorenmentaliteit die er in mijn geboortestad heerste. Het verschil tussen de metropool Brussel en het oerkatholieke Tielt werd alsmaar extremer. De minste verandering was genoeg om de mensen te doen argwanen. Ofwel zweeg men in alle talen. Die ‘zwijg doe voort’-houding, daar had ik echt genoeg van.”

Hoewel het boek zich in Tielt afspeelt, gaat het toch niet enkel over je eigen stad

„Tielt is gewoon exemplarisch voor heel wat kleine steden en gemeenten. De Kerk regeerde decennialang de massa. Maarje kan dit boek ook op een andere plek projecteren. Maar Tielt is en blijft een typevoorbeeld. Ik noem mijn thuisstad in het boek steevast ‘het dorp dat zich stad noemt’.”

“God is jammer genoeg nog niet dood”

Ben je niet bang dat je boek sommige mensen tegen de schenen zal schoppen?

„Neen, ik neem geen woord terug. De Kerk heeft lang genoeg tegen de schenen van de mensen geschopt. Nu mogen wij spreken. Maar ik hoop dat mijn boek mensen doet begrijpen dat we beter af zijn zonder God, dan met Hem. Maar die God is jammer genoeg nog niet dood. Niet in Tielt, maar ook niet in West-Vlaanderen en Vlaanderen.”

(PVH)

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier