10 Zuid-West-Vlaamse gemeenten kopen in groep elektriciteit aan

Redactie KW

1,6 miljoen euro. Dat is het bedrag dat 10 gemeenten uit Zuid-West-Vlaanderen de komende drie jaar gaan uitsparen door samen hun elektriciteit aan te kopen.

Een meevaller, zeker omdat heel wat gemeenten moeten knippen in hun uitgaven. Het initiatief van de groepsaankoop energie komt van de intercommunale Leiedal.

Voorbeeld: zwembad Wevelgem

Het zwembad van Wevelgem is elke dag open en met een constante zwemwatertemperatuur van 28,8 graden is het één van de grote slokoppen op de energiefactuur van de gemeente. Een besparing is dan ook welkom. En dat is de beslissing om voortaan met 9 andere gemeenten samen elektriciteit en gas aan te kopen zeker. Jan Seynhaeve – burgemeester Wevelgem: “Die besparing moet de gemeente meer ruimte geven om te blijven investeren in financieel moeilijke tijden, onder meer in een nieuw woonzorgcentrum, een bibliotheek en een nieuw zwembad.”

Klimaat

Naast een besparing betekent de groepsaankoop ook een eerste stap in het engagement om tegen 2020 een klimaatneutrale regio te worden.

Leiedal omvat 13 gemeenten maar Anzegem, Menen en Waregem doen niet mee aan de groepsaankoop omdat hun lopende energiecontracten nog niet konden opgezegd worden.

(TN/BS)

Meer over dit onderwerp vanavond in het journaal van WTV, vanaf 18 uur.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.