07/06/1917 De Mijnenslag: Britten veroveren Wijtschate en Mesen
Het 2de Britse leger o.l.v. Sir Herbert Plumer verovert Wijtschate en Mesen na de ontploffing van 19 dieptemijnen onder de Duitse stellingen.
Alle mijnladingen bevatten samen zo’n 500 ton springstof. Vier dieptemijnen met in totaal 50 ton springstof worden niet tot ontploffing gebracht en steken vandaag, 7 juni 2017, nog onder de grond. Eentje ontploft in de jaren vijftig door een blikseminslag.
Tussen 26 mei en 6 juni vallen op de Duitse stellingen 3,5 miljoen projectielen vanuit 2.266 vuurmonden. De ontreddering bij de Duitsers is zo groot dat de Britten al na een halfuur hun eerste doel bereiken. Bij de aanval van beide Ierse divisies wordt majoor William Redmond getroffen door een granaatscherf. Hij overlijdt wat later in een hulppost in Dranouter. De Mijnenslag was een van de best voorbereide militaire operaties aan het westelijke front, maar dit succes werd onvoldoende uitgebuit.
Achiel Van Walleghem heeft het gezien en gehoord: “Het is juist 3 uur en het eerste daglicht begint te schemeren als ik plotseling het reusachtigste en tevens ijselijk prachtigste vuurwerk zie dat ooit in Vlaanderen ontstoken is. Buitengewoon hevig boven Wijtschate, wat minder aan beide zijden, wat een vulkaan, het is net of het hele zuidoosten vuur spuwt. Geen twijfel: het zijn de mijnen van Wijtschate, Mesen en Hill 60 die aan het springen zijn. Het duurt nog enige seconden voor wij de schokken voelen. Dit is een ware aardbeving, die ruim een minuut duurt.”.
De Franse kersverse opperbevelhebber Philippe Pétain luncht met het vorstenpaar. Het is zijn eerste ontmoeting met de koning. Pétain verzekert de koning van zijn rol als bevelhebber van de Belgische troepen. De sector Boezinge-Drie Grachten zal opnieuw door de Fransen worden bezet. Er is ook een plan voor een geallieerde aanval in de richting van de kust. Na het bezoek van Pétain vliegen de koning en de koningin in een Handley Page met als piloot commandant John T. Babington over onbezet gebied. Allicht is dit voor de koningin haar eerste vlucht.
De Groote Oorlog Dag op Dag
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier