Wintertijd om zomertuin te plannen
Er valt niet al te veel te ondernemen in de tuin van de maand. Je kan dan wel de takken ruimen die de voorbije winterstorm van de bomen heeft gerukt, maar veel meer dan wat ruim- en herstelwerk is er niet. Tijd dus om te dromen van wat nog mooier kan in de tuin. En dus de uitgelezen maand om te gaan plannen.
1. Lijstjes – Maak een lenteplan
De dagen zijn kort, de donkere avonden lang. Wie uit werken gaat, ziet tijdens de week zijn tuin haast niet bij daglicht. Dat geeft je dan wel wat tijd om te gaan grasduinen in tuincatalogi of om tijdens het weekend al een verkennend bezoek te brengen aan tuincentra. Je kan natuurlijk ook op virtueel bezoek in modeltuinen op het net. Ideeën sprokkelen om dan te plannen waar je je tuin wil aanpassen. Maak lijstjes van planten en bloemen die je dit jaar zeker in de tuin wil, maar ook een soort van tijdslijn, zodat je weet wanneer je struiken en bloemen gaat planten.
2. Genieten – Toch al wat vroege pracht
Het is niet dat er helemaal niet te genieten valt van wat tuinpracht van de maand. Al moet je er echt wel oog voor hebben. Viooltjes kunnen de hele winter doorbloeien, vroege krokussen durven al eens hun kopje uit te steken en de sneeuwklokjes laten evenmin nog lang op zich wachten. Maar een van de mooiste vroege bloeiers is toch wel de hamamelis. Alleen al de naam – toverhazelaar – brengt je aan het dromen.
3. Planten – Enkel op vorstvrije dagen
De ideale tijd is het niet, maar het kan: struiken en bomen planten. Let wel: alleen op vorstvrije dagen en enkel bladverliezende struiken en bomen. Help de jonge bomen overeind te blijven bij dat heftige weer – zeker als ze op een plaats staan die niet beschut is tegen wind – en bind ze voldoende vast aan leipalen. Bij hevige vorst kunnen de vers aangeplante bomen wat omhoog komen: aarzel dan niet om ze wat terug te duwen. Controleer ook of de oudere bomen die nog langs leipalen groeien voldoende vastzitten aan de palen.
4. Repareren – Stel herstel niet uit
De voorbije weken was het weer wel eens ongemeen heftig. We zeiden het al in de inleiding: de voorbije winterstorm heeft ongetwijfeld takken van de bomen in je tuin losgerukt. Die kan je ruimen. Maar ongetwijfeld zijn ook houten rasters, afsluitingen en boompalen beschadigd door de hevige rukwinden. Laat niet na die te herstellen. Hoe sneller dat gebeurt, hoe kleiner de kans op meer schade. Er komt ongetwijfeld nog heftig weer op ons af. Repareren is de boodschap.
5. Inperken – Snoeien om te groeien
Nogal wat klimplanten mogen vanaf deze maand worden gesnoeid. Klimop, bruidssluier en zelfs blauweregen halen er hun voordeel bij. Bij blauweregen stimuleert een vroege snoei de vorming van bloemknoppen straks in de lente. Met het snoeien van andere struiken, planten en bomen moet je voorzichtig zijn: bladverliezende bomen en struiken kunnen snoei verdragen, maar dan alleen op vorstvrije dagen. We denken aan knotwilgen, bepaalde soorten platanen…
Groen
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier