West-Vlaams covermodel

Sandra Rosseel

Een van de sterren van Tomorrowland en nu ook op de cover van KW Weekend: de Moro! De opvallende zetel van Studio Achoo uit Waregem is niet alleen een blikvanger, maar ook duurzaam. De Moro-zetels worden immers geprint uit tientallen soorten gerecycleerd materiaal.

Moro is Noors voor plezier, en dat is ook aan de zetels te zien. De ronde vormen zorgen voor een instant gevoel van vrolijkheid. Ontwerper van het in het oog springende zitmeubel is Bart Van Houcke, designer, creatieve duizendpoot en bezieler van Studio Achoo (Algemeen Creatief Huis voor Ontwerpen) uit Waregem. Zijn inspiratiebron was het wereldbekende festival Tomorrowland. “Het was Tomorrowland dat bij Colossus aanklopte voor het printen van meubilair voor Dreamville. Colossus is een Limburgse start-up die de grootste 3D-printer ter wereld bouwde. Zij vroegen of wij het meubilair wilden ontwerpen.”

Grootste 3D-printer ter wereld

Het resultaat is een een- en tweezit in twee formaten, met bolle vormen en opvallende kleuren. “Als ontwerper vind ik het belangrijk dat je kan verantwoorden hoe een vorm tot stand gekomen is”, aldus Bart. “Ik geloof sterk in de bekende uitdrukking form follows function. Want wat ben je met een vorm als die niet functioneel is? Tegelijkertijd maken we ons bij Studio Achoo sterk dat we die vorm en functie combineren met innovatieve projecten en tijdloze ontwerpen.”

West-Vlaams covermodel

Daarnaast wil Studio Achoo ook het verschil maken op het gebied van duurzaamheid. Denk maar aan kinderspeelgoed op basis van bioplastic. De Moro-collectie wordt dan weer 3D geprint uit tientallen soorten gerecycleerd materiaal. Iets wat perfect lukt op de grootste 3D-printer ter wereld. “De kleine zetel wordt in één uur geprint, de grotere in een vijftal uren. Net doordat de zetels zo snel geprint kunnen worden, kan deze collectie ook voor het grote publiek gelanceerd worden.” De prijzen variëren tussen 399 euro voor een kleine eenzit en 599 euro voor een grote tweezit.

“Wat ben je met een vorm als die niet functioneel is?”

Wie de Moro eens in het echt wil zien én uitproberen, kan dat op Interieur Festival in Kortrijk. Naast Moro, te zien nabij de centrale ingang van het Sint-Maartenziekenhuis, stelt Bart Van Houcke er ook de nieuwe Luzettetafel van Studio Achoo voor én ontwerpen van Copain, het designcollectief dat hij samen met Dwight Warnez en Mathieu Deraeve oprichtte.

www.achoo.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.