Vooruitgang

Thalisa Devos
Thalisa Devos Chef Magazine

Er was deze week weer veel gehaat en geblaat. Mensen die het nodig vinden om racistische, seksistische, homo- of transfobe uitspraken te doen. Daarop komt dan- terecht – veel reactie. Waardoor de gemoederen verhit raken, de discussies oplaaien en enkel de negativiteit overblijft. Maar in deze debatten schuilt ook positiviteit.

Sibo Kanobana, sociolinguist aan de UGent, verwoordde het zo: “Ik zie een evolutie die gepaard gaat met spanningen. Er zijn nu meer verschillende stemmen in het debat en dat betekent dat we vooruitgang boeken. Wat als we zo eens naar verdraagzaamheid kijken? En we vrij – met respect – praten over heikele thema’s, maar vooral ook luisteren. Niet provoceren en je later hullen in onwetendheid, maar je eerst informeren bijvoorbeeld.

We boeken wel degelijk vooruitgang. Zo waren er deze week tal van voorbeelden

We boeken wel degelijk vooruitgang. Zo waren er deze week tal van voorbeelden. Maandag was het dag tegen de holebi- en transfobie. Een dag waarop ik zoveel positiefs las en hoorde. Op de radio legde iemand uit wat non-binair zijn voor hun wil zeggen. De presentator stelde vragen en luisterde. Waarop het eenvoudig klonk: “Vragen staat vrij, dat mag iedereen doen, maar grapjes maken omdat je iets niet begrijpt en het dan maar in het belachelijke trekt, waarom is dat nodig?” Intussen werd in het Vlaams Parlement een verklaring tegen homofobie en transfobie ingediend waar de erkende religies zich achter scharen en waarin staat dat elke discriminatie op basis van seksuele geaardheid en genderidentiteit niet getolereerd wordt. Dat is vooruitgang.

Neutrale kledij

Ook in de krant deze week: Owen Hurcum is de eerste openlijk non-binaire burgemeester van Europa. De 22-jarige burgemeester van het Welshe stadje Bangor poseerde erbij in traditionele klederdracht en met groen haar. Omdat het kan. Omdat het hun persoonlijkheid is. Verderop in dit magazine voegen wij nog toe: genderneutrale bruidskledij van Eva Janssens die, samen met contentcreator Gerrit Elen, stelt dat een kledingstuk op zich noch vrouwelijk noch mannelijk is. Het is wat je er zelf van maakt. En een coverinterview met Cesar Casier over gepest worden om wie je bent én net daar later je handelsmerk van maken en er de wereld mee veroveren. Zeg nog eens dat de media enkel negatief nieuws brengen. Het positieve is er wel, soms vraagt het alleen een beetje moeite om het te zien.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier