Rosa Roose maakt appelstrudel met speculaas

De beste recepten van West-Vlaanderen verzamelen, dat is de missie van Jozefien Eggermont. Deze week proeven we van appelstrudel met speculaas.


Zelfgemaakte truffels, chocomousse voor de kleinkinderen of kriekentaart: Rosa uit Waregem heeft heel wat klassiekers in de keuken. Maar ook nieuwe recepten krijgen een plekje in haar kookschriftje. “Deze appelstrudel zag ik Jeroen Meus op televisie maken”, vertelt ze. “Rozijnen of kaneel voeg ik zelf niet toe en een bolletje ijs hoeft voor mij ook niet. De pure versie is eigenlijk meer dan lekker genoeg.”

RECEPT

voor twee tot drie personen

INGREDIËNTEN

1 rol bladerdeeg

10 speculaaskoekjes

4 grote appels

een klein klontje boter

2 eetlepels bruine suiker

1 eigeel

WERKWIJZE

Rosa Roose maakt appelstrudel met speculaas

Schil de appels en verwijder het klokhuis. Snij de appels in blokjes en bak die vijf minuten aan in de bruine suiker met een klein klontje boter.

Laat de appels afkoelen en het sap volledig uitlekken.

Verbrijzel de speculaasjes met een deegrol.

Rol het bladerdeeg uit. Verdeel de cirkel in drie gelijke delen door met een mes lichtjes twee verticale lijnen te trekken. Schik de stukjes appel in het midden, erboven komen de verkruimelde speculaaskoekjes.

Maak met een scherp mes diagonale insnijdingen in het linkse en rechtse deel van het bladerdeeg, in een visgraatmotief. Maak een snee om de 1,5 tot 2 centimeter. Vlecht nu de flapjes bladerdeeg over de appelvulling heen: eerst een reepje van flapje links, daarover eentje van flapje rechts en ga zo door. Pak zo de hele vulling van appel en speculaas volledig in.

Rosa Roose maakt appelstrudel met speculaas

Meng het eigeel met een heel klein beetje water. Strijk daarmee de bovenkant van de appelstrudel in.

Leg de appelstrudel mét bakpapier op een rooster, gebruik zeker geen ovenplaat. Op die manier kan ook de onderkant gelijkmatig garen.

Verwarm de oven voor op 200 °C. Plaats het gebak er 15 tot 20 minuten in. Zet de oven af, maar laat de strudel nog tien minuten zitten. Haal hem uit de oven en laat even afkoelen voor je begint te snijden.

Rosa Roose maakt appelstrudel met speculaas

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.