Oudejaarsavond in de zomer
Televisiemaker, moestuinier en Bruggeling Wim Lybaert laat zich inspireren door mensen die zijn hart verwarmen, momenten die hij nooit wil vergeten en het goeie West-Vlaamse leven.
Het is weer die tijd van het jaar: cadeautjes zoeken, kopen, inpakken en weer uitpakken, exuberante buffetten en diners waaraan we verwacht worden. Alles moet nu gevierd worden én blinken én de perfectie benaderen. Het begint al met Sinterklaas, voor je ‘t weet is het Kerstmis en dan meteen Nieuwjaar. Het klinkt misschien hard, maar deze ‘feestperiode’ is niet aan mij besteed. Geef eerlijk toe, een betere spreiding van deze decemberfeesten zou een verlossing zijn voor onze gezondheid, voor onze portemonnee én voor ons milieu. Kerstmis zou ik op 25 december houden, morrelen aan iemands verjaardag is misschien een brug te ver. Vandaar mijn voorstel om Nieuwjaar te verplaatsen van 1 januari naar… 1 juli.
Stel je voor, 30 juni – oudejaarsavond – iedereen komt uitgelaten thuis, want de grote vakantie is begonnen: feeststemming gegarandeerd. Tafels worden in de tuin gedekt onder een zalig zomerzonnetje of – waarom niet – een oudejaarsfeestje op het strand, hoe zalig kan het zijn? Kortom, overal feest behalve binnen, het huis wordt niet vuil: opgeruimd blijft netjes. Het is bovendien een hele tijd geleden dat er obligate cadeaus gekocht moesten worden, dus iedereen heeft er opnieuw zin in. Het vakantiegeld staat op de rekening, dus ook budgettair zie ik alleen maar voordelen in deze betere spreiding. Culinair kunnen we ons ook helemaal laten gaan, een copieus feest is weer even geleden en bovendien barst de moestuin deze periode van het jaar uit zijn voegen: er is een overdaad aan verse groenten en kruiden. Niets van al dat lekkers moet aangevoerd worden, maar staat plukvers in onze eigen grond. Onze ecologische voetafdruk vaart er wel bij.
Het is even wennen, dat besef ik; maar eigenlijk is het niet zo raar. Tot de 16de eeuw werd het nieuwe jaar door verschillende volkeren op verschillende momenten gevierd: bij de Romeinen begon het nieuwe jaar op 1 maart, de Babyloniërs vierden het aan het begin van de lente en de Kelten op 31 oktober. Het is pas sinds de invoering van de Gregoriaanse kalender in 1582 dat 31 december langzaam maar zeker door alle volkeren geaccepteerd werd als afsluiting van het jaar. Dus we kunnen gerust nog eens veranderen, toch?! Denk er eens over na tussen de vele potten en pinten deze maand, dat idee van Nieuwjaar op 1 juli zal opeens niet zo gek lijken!
(Foto Flickr)
Opinies
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier