Mooie lingerie voor elk moment
Lingerie is niet meer onder één noemer terug te brengen. Er is lingerie voor elk type vrouw en voor elke gelegenheid. Sportief, comfortabel, romantisch of pittig. Kleurrijk of discreet.
Een sportbeha voor de fitness of voor de dagelijkse jogging, een gladde beha die niet aftekent onder je kledij voor elke dag en een luxueus setje voor een bijzonder moment: het lingerieaanbod van vandaag is niet in één vakje onder te brengen. Toch zien we de laatste jaren een belangrijke trend: comfort wordt alsmaar belangrijker en het mag ook wat bedekter. Eenvoudig samengevat: hogetailleslips scoren beter dan strings en beugelloze beha’s hebben de push-up naar de achtergrond verdrongen.
Spiegel van de tijdsgeest
De lingerie evolueert niet alleen op het ritme van nieuwe technologieën en modetrends, maar ook op het ritme van maatschappelijke verschuivingen. Zo zien we dat tijdens de eerste emancipatiegolf in het begin van de twintigste eeuw het onderste laagje comfortabeler werd. Het korset dat de taille moest insnoeren en zo voor een heel vrouwelijk silhouet zorgde, werd geruild voor een look die de vrouwelijke vormen maskeerde: de rechte jurk maakte komaf met de wespentaille en de boezem werd afgevlakt door een soort bandeautop: de garçonnestijl was een feit. Couturiers zoals Paul Poiret en Coco Chanel waren de trendsetters op het vlak van deze stijl. Dat er een groot draagvlak was voor deze bevrijdende outfits, had niet alleen met de mode te maken, maar ook met het feit dat de Eerste Wereldoorlog vrouwen noodgedwongen zelfstandiger gemaakt had doordat hun mannen aan het front waren.
Na de Tweede Wereldoorlog zien we een omgekeerde beweging: de New Look van Christian Dior benadrukte weer de vrouwelijke vormen met de smalle taille en de brede heupen. In de jaren vijftig kende de verheerlijking van de vrouwelijke vormen een hoogtepunt met de pin-upstijl waarvan Betty Page het boegbeeld was. De puntige beha’s hielden stand tot de jaren zestig.
Vrouwen houden het vandaag liever wat bedekter
Aan het einde van de sixties en in de jaren zeventig zorgde de tweede emancipatiegolf voor een ommekeer. In Amerika verbrandden vrouwen hun beha’s voor het Witte Huis, in Amsterdam deden de Dolle Mina’s dat voor het standbeeld van Wilhemina Drucker, die het symbool was van de eerste emancipatiegolf aan het begin van de twintigste eeuw. Wie wel een beha droeg, hield het doorgaans bij discrete modellen in al even discrete kleuren.
In de jaren tachtig zagen we stilaan meer kleur opduiken, naast nieuwe materialen die het comfort ten goede kwamen. Madonna bracht in 1990, tijdens haar Blonde Ambition World Tour de lingerie letterlijk en figuurlijk weer in de kijker dankzij het puntige korset dat ze droeg, een ontwerp van niemand minder dan Jean Paul Gaultier, het Franse enfant terrible van de mode. Sindsdien creëerde hij wel meer gewaagde looks voor haar. De dessous-dessus-mode was geboren: lingerie werd als bovenkledij gedragen. Er volgde een periode van pittige lingerie waarbij de string en andere niemendalletjes de aandacht trokken. Gewaagde, allesbehalve vrouwvriendelijke lingeriecampagnes gingen soms de porno-chic toer op. Zoals bij alle excessen sloeg de slinger door tot hij een tegenreactie ontketende. De nieuwe preutsheid van de laatste jaren zorgde voor de revival van de hogetailleslip en voor verhullende lingerie in het algemeen. De groeiende hang naar comfort en de Me-Toobeweging maakten zo goed als komaf met de stoeipoeslingerie.Lingerieshows zoals Victoria’s Secret werden afgelast wegens niet meer van deze tijd.
Comfortabel zonder beugel
Met het huidige thuiswerken opteren sommige vrouwen ervoor om de beha in de lade te laten liggen en bra-free door het leven te gaan, al dan niet geïnspireerd door de free the nipple-beweging. Anderen kiezen dan weer voor een beugelloze beha of een bralette die de boezem in zijn natuurlijke vorm laten. De bralette is trouwens al een paar seizoenen aan een opmars bezig. Voor kleinere cupmaten is die zeker geschikt, zwaardere boezems daarentegen kunnen wellicht iets meer steun gebruiken. Maar ook in dit geval, kan er geopteerd worden voor een beugelloos model in elastische materialen dat voldoende steun biedt of voor een sportbeha die er tegenwoordig best kleurig en cool uitziet. Ideaal voor wie de dag verdeelt tussen homeoffice en wat sporten tussendoor. Maar ook beugelbeha’s kunnen best comfortabel zitten. Hoe perfecter de pasvorm en hoe aangenamer de materialen, hoe minder je voelt dat je een beha draagt. Een oncomfortabel gevoel is doorgaans het gevolg van een foute maat of een model dat niet aangepast is aan je morfologie.
Voor verleidelijke momenten
Niettegenstaande de trend neigt naar naturelle, comfortabele lingerie, blijft het aanbod van glamoureuze en verleidelijke lingerie aanwezig. Een topper voor het eindejaar is de kanten body. Sommige modellen ogen zo luxueus en feestelijk dat ze gerust onder een smokingjasje gedragen kunnen worden. Andere modellen met een naveldiep decolleté lijken dan minder geschikt om uit de bol te gaan op de dansvloer. In de marge van de fifty shades-rage is ook de vraag naar kinky lingerie toegenomen. Waar vroeger sm-achtige lingerie langs speciale kanalen verkocht werd, zien we dat die nu zelfs bij de ketens te koop is. Zo heeft Hunkemöller een Private-collectie, met onder meer lingerie in zwarte lederlook en accessoires zoals handboeien, harnassen en zweepjes. Kortom, fantasieprikkelende niemendalletjes om eens de Anastasia Steele uit te hangen.
(Lut Clincke)
Mode
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier