Juwelen van bij ons

Elisabeth Leenknegt: "De grilligheid van mijn nieuwe juwelen vertaalt de onzekere tijden waarin we nu leven." © GF
Redactie KW

Juwelen vormen een aparte categorie: nu eens worden ze beschouwd als modeaccessoire en dan weer als toegepaste kunst of als tastbare emotie. Elke juwelenontwerper heeft zijn eigen verhaal, signatuur en inspiratie. Verrassend verschillend, maar altijd even gepassioneerd.

Elisa Lee: van glaskunst tot grillig goud

Elisabeth Leenknegt startte 18 jaar gelezen haar juwelencollectie Elisa Lee op, een collectie rond kleurige glasjuwelen. Glaskunst zit in haar genen: haar grootvader was glaskunstenaar en ook haar vader, Jan Leenknegt, is in de voet-sporen van zijn vader getreden.

“Het was niet mijn oorspronkelijke plan om juwelenontwerpster te worden: ik heb archeologie gestudeerd. Mijn masterproef ging over glasjuwelen bij de Romeinen. Ik koos dat onderwerp omdat het deel uitmaakt van mijn roots. Als kind liep ik voortdurend in het atelier van mijn vader. Tijdens mijn masterproef ben ik begonnen met Romeinse glasjuwelen te reconstrueren, zo kreeg ik de microbe te pakken. De eerste jaren combineerde ik mijn glasjuwelen met mijn job in het Huis van Alijn, het voormalige Museum voor Volkskunde. In het begin waren mijn creaties heel experimenteel en ondraagbaar, het waren meer kunstobjecten. Stilaan begon ik mijn werk tentoon te stellen en te verkopen. Op een gegeven moment heb ik mijn job vaarwel gezegd en heb ik een winkelpand aan de Gentse Bennesteeg gehuurd. Aanvankelijk maakte ik alleen glasjuwelen maar ‘s avonds volgde ik een opleiding tot goudsmid. Ik ben iemand die gefascineerd is door technieken, ik wil altijd weten hoe iets in elkaar zit. Vijftien jaar geleden heb ik een goudsmid aangenomen die nu nog altijd bij mij werkt. Ondertussen zijn we al met tien mensen, we vormen een sterk team. Jaren geleden heb ik het atelier verhuisd naar Ronse, naar de Oude Zeepfabriek.”

Voor mijn juwelen zweer ik bij gerecycleerd goud

“Ik zweer bij gerecycleerd goud. Er is zo veel recyclagegoud in omloop dat het ethisch niet verantwoord is om nieuwe grondstoffen aan te boren. Ik distantieer mij van de manier waarop goudmijnen ontgonnen worden. Soms komen mensen langs met oude familiejuwelen die ik dan verwerk tot eigentijdse creaties. Juwelen zijn sowieso emotioneel geladen. Ze worden vaak gekocht voor bijzondere momenten in het leven: een geboorte, een huwelijk of een ander heuglijk moment, of als rouwjuweel. Die menselijke verhalen vind ik zo mooi.”

Terug naar de roots

“Door de jaren heen is mijn stijl geëvolueerd. Mijn eerste ontwerpen waren organisch maar zijn al snel strakker geworden. De laatste tijd keer ik terug naar die organische stijl uit mijn beginjaren. Mijn nieuwste collectie Fluid is een overgangscollectie, geïnspireerd op de natuur. Door cilindervormig goud te buigen, te pletten en op te blazen, lijkt het alsof het vloeibaar is, vandaar de naam van de collectie. De vormen zijn geïnspireerd op kolkend en kabbelend water en op de figuren die de wind in het zand maakt. In plaats van glasparels gebruik ik zoetwaterparels die door de natuur gevormd zijn. Die grilligheid van mijn juwelen vertaalt de onzekere tijden waarin we nu leven. Ze verwijst ook naar het onvoorspelbare van de natuur die tegelijk een geruststellende constante is. Wat er ook gebeurt, we kunnen altijd terugkeren naar de natuur. Zo voel ik het toch aan: elke dag gaan we met de kinderen wandelen in de natuur. Hier, boven op de Hemelberg in Ronse, kom ik tot rust.”

Juwelen van bij ons
© GF

www.elisalee.be

Christine Bekaert werkt samen met haar dochter Elise:
Christine Bekaert werkt samen met haar dochter Elise: “Ik leef me graag uit in grote stukken.”© GF

Christine Bekaert: Belgische creaties, Indiaas vakmanschap

Koningin Mathilde is al geregeld gespot met juwelen van Christine Bekaert. Zelf blijft deze Belgische ontwerpster er heel bescheiden bij. Het liefst vertoeft ze in haar ambachtelijke atelier in India, het land dat haar hart gestolen heeft.

Christine Bekaert is een creatieve duizendpoot: ze had ooit een eigen couturecollectie, richtte prachtige interieurs in en focust zich sinds enkele jaren op haar juwelencollectie. Ze is dan ook opgegroeid in een gezin waar kunst en cultuur belangrijk waren. Haar vader studeerde filosofie, speelde viool en werd handelaar in oosterse tapijten. Haar moeder kwam uit een West-Vlaamse familie van tapijtenfabrikanten, een zaak die nog altijd in handen is van de familie.

“Die artistieke drang is er bij mij altijd al geweest. Als kind werd ik in de klas voortdurend op de vingers getikt omdat ik aan het tekenen was tijdens de les. Na mijn klassieke humaniora ben ik naar Parijs getrokken om er kunstgeschiedenis aan de Ecole du Louvre te studeren, daarna heb ik nog een master muséologiegevolgd. Ik kon aan de slag bij Sotheby’s in Londen, als expert in postimpressionisme. Al die ervaringen hebben mij gevoed en gevormd. Na vijf jaar ben ik teruggekomen naar België. Ik ontwierp toen al kleren voor mezelf, als hobby. Vriendinnen en kennissen vroegen mij om ook voor hen te ontwerpen en zo heb ik een eigen coutureatelier opgestart. Ik legde de lat meteen hoog: ik kocht mijn stoffen aan bij Racine in Parijs en ging op zoek naar originele knopen en details. Toen mijn dochter geboren is, heb ik mijn couturelijn stopgezet.”

A passage to India

“In november 1998 ben ik voor het eerst naar India geweest. We reisden met de ‘Palace on Wheels’, een trein die in tien dagen Rajasthan doorkruist. Ik ben toen verliefd geworden op India. Als souvenir kocht ik er traditionele oude Kundan-juwelen. Bij mijn terugkeer in België bleek er veel interesse te zijn voor die juwelen. Voor mij was dit een gedroomde reden om terug te keren naar India.”

Mijn juwelen zijn barok, zoals ik zelf ben

“De eerste twee jaar ging ik er op zoek naar oude juwelen voor mijn klanten tot ik zin kreeg om zelf te ontwerpen. Ik heb eerst een opleiding kleurstenen aan de Hoge Raad voor Diamant gevolgd. Daarna ben ik unieke stukken beginnen te ontwerpen in 22 en 18 karaat goud en edelstenen. Ik leef mij graag uit in grote stukken, wat in massief goud wel duur uitvalt. Stilaan kwam de vraag naar betaalbare juwelen die de klanten konden meenemen op reis of die ze aan hun dochters konden schenken. Zo ben ik vijf jaar geleden gestart met een collectie juwelen in verguld zilver en messing onder de naam Tikli. Sinds mijn dochter Elise samen met mij werkt, hebben we een rebranding gedaan en creëer ik onder eigen naam.”

Eeuwenoude traditie

Een groot deel van het jaar woont Christine Bekaert in India, waar ze de productie van haar collectie opvolgt. Ze huurt er een ruimte in een oud paleis in Jaipur en werkt er met juweelsmeden die het vak van hun vader geleerd hebben, zoals de traditie het wil. “Niettegenstaande mijn juwelen in India gemaakt worden volgens de plaatselijke artisanale methodes, zou ik ze toch niet etnisch noemen. Dat barokke aspect maakt deel uit van mijn persoonlijkheid: minimalisme is niet mijn ding. Ik inspireer me op kunst in de breedste zin van het woord, van literatuur tot schilderkunst. Mijn collectie is noch Belgisch noch Indiaas, ze is wie ik ben en hoe ik naar de dingen kijk.”

Juwelen van bij ons
© GF

www.christinebekaert.com

Laurence Delvallez:
Laurence Delvallez: “Ik vind het belangrijk om lokaal te produceren.”© GF

Laurence Delvallez: juwelen met power

Laurence Delvallez studeerde juwelenontwerp in Antwerpen maar sloeg na haar opleiding een andere weg in. Pas jaren later nam ze de draad weer op. Sinds 2013 runt Laurence haar eigen juwelenatelier in Waregem.

“Als puber vond ik mijn draai niet op school, ik ben dan op een gegeven moment overgestapt naar de kunsthumaniora. Mijn ouders hebben mij altijd gestimuleerd om mijn eigen weg te vinden. De artistieke voedingsbodem was ook thuis aanwezig: mijn mama is altijd gepassioneerd geweest door architectuur, kunst en mode. Ik had het plan om na mijn humaniora architectuur te studeren, maar een leerkracht maakte mij attent op het feit dat ik een fijne motoriek had en in de wieg gelegd was voor juwelenontwerp. Ik slaagde voor het ingangsexamen van Sint-Lucas in Antwerpen en heb er mijn master juwelenontwerp afgewerkt.”

Ik maak juwelen met een attitude

“Ik ben met gemengde gevoelens afgestudeerd. De opleiding was niet helemaal wat ik ervan verwacht had, met het gevolg dat de liefde voor juwelenontwerp wat bekoeld was. Na een bijkomende opleiding bedrijfsmanagement ben ik aan de slag gegaan als administratieve ondersteuning bij Argus, het kapsalon van mijn mama. Daarnaast deed ik ook de aankoop van de accessoires die in het salon verkocht werden. Zo ben ik in contact gekomen met een juwelenatelier in Parijs dat mij voorstelde om een lijn voor hen te creëren. Op die manier ben ik weer beginnen te ontwerpen en experimenteren met materialen, eerst kleinschalig om een paar jaar later, in 2013, mijn eigen atelier op te starten in Waregem. Ik vind het belangrijk om lokaal te produceren en alle aspecten, van ontwerp tot productie, in handen te houden zodat de kwaliteit gegarandeerd blijft. En ik heb er bewust voor gekozen om in Waregem te blijven waar ik mijn roots heb. Ik functioneer het best in mijn biotoop. Het laat mij ook toe om letterlijk en figuurlijk afstand te nemen van de competitieve sfeer in grootsteden zoals Antwerpen of Brussel. Ik kijk nooit naar wat anderen doen, ik doe gewoon mijn ding. Ik merk dat authenticiteit de laatste jaren meer en meer gewaardeerd wordt. Mijn creaties vinden hun weg naar juweliers, conceptstores en boetieks, vooral in België, maar ook elders in Europa.”

Statementjuwelen

Je kan moeilijk naast de creaties van Laurence Delvallez kijken, elk juweel is een blikvanger op zich, van grote kettingen tot opvallende oorringen en armbanden. De stijl is uitgepuurd en krachtig.

“Ik maak juwelen met een attitude. Een juweel aandoen is een emotionele handeling. Het geeft je power. Kledij kan je onzeker maken, een juweel doet net het omgekeerde. Wat je figuur of leeftijd ook is, een juweel past elke vrouw. Het voegt een vrouwelijke dimensie aan je look toe, zonder aan power in te boeten. Wanneer ik ontwerp, ontwerp ik nooit voor mezelf, ik heb altijd een sterke vrouw voor ogen die me fascineert. Ik let er ook op dat mijn juwelen zo comfortabel zijn dat je ze niet voelt. Tot nog toe waren mijn juwelen gemaakt van zilver, verguld zilver of hoogwaardig hars. Onlangs is ons team versterkt met een goudsmid. We zijn klaar voor de volgende stap: een collectie tijdloze stukken in goud.” (Lut Clincke)

Juwelen van bij ons
© GF

www.laurencedelvallez.be