Goed gewapend tegen plensbuien
Na een mooie nazomer volgen onvermijdelijk de eerste herfstbuien. Geen reden om je in huis te verschansen. Met een degelijke waterdichte jas, stevige rubberlaarzen en een fancy hoedje ben je helemaal klaar voor een waterproof wandeling.
Regenjassen zijn er in alle stijlen en kleuren, van modieus en luxueus tot puur functioneel. Dé klassieker bij uitstek is de trenchcoat, van oorsprong een militaire mantel die in de loopgraven gedragen werd, een verleden waaraan hij zijn naam te danken heeft. Zeker nu we een comeback van de evergreens beleven, is de tijdloze trench niet weg te denken uit het modebeeld en duikt hij in alle mogelijke variaties, materialen en prijsklassen op.
Voor wie het liever wat sportiever heeft, is er de parka, de praktische jas met talrijke zakken die we associëren met camouflageprints, maar die oorspronkelijk een jas van pels was. Met een model in effen kaki of in camouflageprint ga je helemaal op in de natuur terwijl de modellen in fellere kleuren ideaal zijn om op te vallen in het verkeer. Capes in gewatteerd nylon – waardoor ze veel weg hebben van een gedrapeerd donsdeken – spelen dan weer helemaal in op de cocoon-trend van het moment.
Hoe fancy de modellen er ook mogen uitzien, als het stortregent wil je het vooral droog houden. Een ideale regenjas is waterdicht maar ook ademend zodat ze geen sauna wordt wanneer je stevig aan het stappen of fietsen bent. Stoffen met een ademend membraan zoals gore-tex, Sympatex en andere technische materialen houden het droog en fris. Een belangrijk punt zijn de naden die aan de binnenkant getapet worden om de jas perfect waterdicht te houden. Vooraleer die technische stoffen hun intrede deden, moesten we het stellen met waxcoats, jassen in katoencanvas met een waterdichte waslaag. Ook nu nog bewijzen ze hun degelijkheid. Een mooi voorbeeld daarvan zijn de Barbour-jassen. Waxcoats zijn bovendien heel duurzaam: wanneer je ze regelmatig behandelt met een waxspray, gaan ze jarenlang mee.
Een ideale regenjas is waterdicht maar ook ademend
Kap of geen kap? Niet iedereen houdt ervan. Voor fietstochten kan een kap handig zijn, maar dan wel op voorwaarde dat ze perfect aansluit zodat ze het zicht niet belemmert. Voor wandelingen kan een regenhoedje volstaan. Vissershoedjes zijn tegenwoordig heel populair. Al valt er ook iets te zeggen voor de goede ouderwetse paraplu. Niets gezelliger dan met zijn tweetjes flaneren onder een grote paraplu, zolang hij maar tegen rukwinden kan.
Hippe regenlaarzen
De laatste jaren eisen rubberen regenlaarzen hun plaats in het modebeeld op. Je vindt ze bij heel wat designerlabels, van Bottega Veneta tot Chloé, maar ook bij de meer betaalbare labels. De lage, kleurrijke modellen met monumentale zolen hebben vaak niets meer te maken met de originele regenlaars. Wie the real stuff wil, kan terecht bij gevestigde waarden zoals het Franse label Aigle en zijn Britse concurrent Hunter. Beide hebben een geschiedenis die teruggaat tot halfweg de 19de eeuw. Ze danken hun bestaan aan een Amerikaanse uitvinding, namelijk het vulkaniseren van rubber, een procedé dat ontwikkeld werd door Charles Goodyear. Hij ontdekte dat vloeibaar rubber vast werd door toevoeging van zuurstof en zwavel. De naam Aigle slaat op de Amerikaanse roots van de stichter van het Franse bedrijf, Hiram Hutchinson die zijn label oorspronkelijk à l’Aigle noemde, een knipoog naar de zeearend, het symbool van Amerika.
In Engeland spreken ze over wellies wanneer ze regenlaarzen bedoelen. Het is een afkorting van Wellington rain boots die genoemd zijn naar Arthur Wellesley, de hertog van Wellington die een comfortabele, maar elegante lederen rijlaars liet ontwerpen die later als inspiratie diende voor de rubberen regenlaars. The North British Rubber Company, het bedrijf achter het label Hunter, was de eerste Britse fabrikant van de Wellington rubberlaarzen. Het werd in 1856 opgericht, kende een sterke groei in de Eerste Wereldoorlog toen het leger massaal laarzen bestelde om de voeten van de soldaten droog te houden in de modderige loopgraven. Na de oorlog werden de laarzen vooral gedragen door boeren, jagers, tuiniers en iedereen die in barre weersomstandigheden buiten moest werken. Ook de Queen en haar familieleden werden in hun vrije tijd geregeld gespot met de klassieke Hunter laarzen. Tegenwoordig speelt Hunter in op de modetrends en biedt het merk ook korte en lange laarzen in alle mogelijke kleuren, effen of met een motief.
Het succes van de regenlaars drukt ook zijn stempel op de lederen laars: leren laarzen met stoere rubberen zolen en ronde rubberen neuzen meten zich de look van rubberlaarzen aan. Ideaal om een hele herfst en winter mee door te komen, regen of geen regen. (Lut Clincke)
Mode
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier