Met liefde gebreid
Zachte wolletjes bepalen al verschillende seizoenen het modebeeld. Ze passen prima in de huidige slow fashion-trend en de revival van natuurlijke materialen. En ze laten ook toe om zonder bibberen de verwarming wat lager te zetten.
Breien is al een tijdje weer hip, als creatieve en rustgevende bezigheid. Het is letterlijk en figuurlijk slow fashion. Een wollen trui die met liefde en geduld gebreid is, blijf je koesteren. Wie weinig tijd heeft of niet zo handig is om zelf met de breinaalden aan de slag te gaan, heeft tegenwoordig een grote keuze aan artisanale truien. De laatste jaren duiken met de regelmaat van de klok merken op die duurzaam breiwerk aanbieden. Soms zijn ze het resultaat van een uit de hand gelopen huisvlijt, zoals het Antwerpse label Les Tricots d’O dat gestart is als tijdverdrijf tijdens een ziekteverlof en dat op korte tijd uitgegroeid is tot een collectie die wereldwijd verkocht wordt. Ook Veerle Stubbe, de vrouw achter het duurzame label VEST, was een verwoede hobbybreister voor ze de stap zette naar haar eigen collectie van zowel handgebreide als machinegebreide truien, sjaals en mutsen.
Dat breien alle generaties aanspreekt, bewijst de Gentse Marie Van Loo (25), die tijdens haar textiel-opleiding koos voor een specialisatie breien. Een paar jaar na haar studies richtte ze Knitwear Atelier Blush op. Ze startte met sjaals maar ondertussen is haar aanbod uitgebreid met cardigans, truien en debardeurs. Marie produceert alles zelf op haar breimachine en werkt onder meer op bestelling. Je kan bij haar een sjaal laten breien in een lengte en een kleurencombinatie die je zelf uitkiest zodat je een uniek stuk hebt. “Mijn cliënteel is heel divers, maar ze hebben allemaal aandacht voor het duurzame en artisanale aspect. Elke aankoop is doordacht en bedoeld om lang van te genieten”, aldus Marie.
Duurzaam en ethisch
Heel wat breimerken focussen trouwens op duurzaamheid en ethische mode. LN Knits, het label van Ellen Kegels, laat zijn duurzame breiwerk produceren in Peru, wat de plaatselijke gemeenschap ten goede komt. Ook het Belgisch-Peruviaanse label Aymara laat zijn breiwerk in Peru maken. Het merendeel wordt geproduceerd in het familiebedrijf van Yannina Esquivias, die samen met haar Belgische partner Sven Van Gucht het merk opgericht heeft. Naast het machinale breiwerk, heeft het label ook een kleiner aanbod van handgebreide truien en accessoires die door vrouwen thuis gebreid worden, wat hen een extra inkomen bezorgt.
De debardeur en jacquardtrui zijn helemaal terug
Het Belgische label Akaso van Philippe Vertriest laat zijn hoogwaardige breiwerk maken in Italië met Italiaanse garens. Voor de motieven werkt Akaso samen met de Ethiopische Kara-stam, bekend om zijn bodypaintkunst, die op die manier financieel gesteund wordt.
1/17
© Hampton Bays
2/17
© Marie Van Loo
3/17
© Tricot Pop
4/17
© Lee Cooper
5/17
© Howlin’
6/17
© Olaf Rayermann
7/17
© Les Tricots d’O
8/17
© Uniqlo
9/17
© Simple Sophie
10/17
© Christian Wijnants
11/17
© Xandres
12/17
© Mayerline
13/17
© Samsoe&Samsoe
14/17
© Fabrizio Esposito
15/17
© Wolvis
16/17
© Arket
17/17
© Weekend MaxMara
1/17
© Hampton Bays
2/17
© Marie Van Loo
3/17
© Tricot Pop
4/17
© Lee Cooper
5/17
© Howlin’
6/17
© Olaf Rayermann
7/17
© Les Tricots d’O
8/17
© Uniqlo
9/17
© Simple Sophie
10/17
© Christian Wijnants
11/17
© Xandres
12/17
© Mayerline
13/17
© Samsoe&Samsoe
14/17
© Fabrizio Esposito
15/17
© Wolvis
16/17
© Arket
17/17
© Weekend MaxMara
Van high fashion tot klassiekers
Dat breiwerk dé trend van het moment is, merk je zowel in de high fashion en de commerciële labels als bij de ketens. Bij Christian Wijnants is hoogwaardig breiwerk een constante door de jaren heen. In 2013 won hij de International Woolmark Prize met zijn breiwerkcreaties. Een van zijn toppers zijn naadloze truien die het resultaat zijn van de rondbreitechniek waarbij er geen restmateriaal is. Hij heeft ook een handgebreide lijn die door Bosnische plattelandsvrouwen wordt gebreid. Naast seizoensgebonden creaties biedt hij sinds vorig jaar een tijdloze basis-collectie die nooit afgeprijsd wordt.
Grote klassiekers zoals de debardeur, jacquardtruien, kabeltruien en effen truien in luxegarens zijn deze winter overal vertegenwoordigd. Zelfs bij de ketens vind je tegenwoordig breiwerk in mooie kwaliteiten. Zo heeft C&A een premiumlijn in een wolsamenstelling op basis van kasjmier. Ook bij Arket heb je tijdloos breiwerk op basis van gerecycleerd kasjmier voor een betaalbare prijs. Zo kan je met een bescheiden budget er toch warmpjes bij zitten. (Lut Clincke)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier