Kunstenaar/performer Victor Van Wassenhove: binnengluren in eenstrandcabine

Victor Van Wassenhove: “Met Pleasure Island is het mijn bedoeling om mensen elkaar echt te laten ontmoeten.” (Foto Gus & Stella)©Gus & Stella
Victor Van Wassenhove: “Met Pleasure Island is het mijn bedoeling om mensen elkaar echt te laten ontmoeten.” (Foto Gus & Stella)©Gus & Stella
Nancy Boerjan

Een op het eerste gezicht gewone strandcabine op het Oostendse strand wordt deze zomer een plek waar de meest diverse kunstenaars zich moeten kunnen uit leven.

De cabine maakt deel uit van het project PleasureIsland ; de ondertitel a vessel for encounters of all kinds geeft volgens Victor Van Wassenhove precies weer wat hij ermee op het oog heeft. De communicatie rond Pleasure Island voert hij in het Engels omdat die taal volgens hem het grootste publiek aanspreekt in en rond Oostende. Zelf stelt hij liever zijn werk dan zichzelf in de kijker. “Het idee voor de cabine ontstond vorige zomer, als een grap. Maar dan een die gaandeweg vorm kreeg. Ik begon strand-cabines te beschouwen als een vorm van lintbebouwing op het strand, die de volgebouwde dijk weerspiegelt. Mensen hebben er hun stukje privéstrand, waar ze zich terugtrekken in hun eigen coconnetje”, schetst hij. “Dat is menselijk, maar ik vroeg me af wat er gebeurt als we een publiek domein als het strand teruggeven aan het publiek.” De cabine kreeg daarom twee glazen wanden, waardoor je naar binnen kunt kijken, en waar in en rond performanceszullen plaatsvinden.

Maar ook de uit duurzame materialen en aan de hand van dito technieken opgebouwde cabine beschouwt hij als een kunstwerk op zich. “Ik besteed veel tijd aan nadenken over hoe ik mijn projecten kan aanpakken, op een manier die nu soms detaillistisch klinkt, maar later misschien een verschil kan maken op grotere schaal.” Ook de cabine zelf zal evolueren. En daar hoopt Victor zoveel mogelijk mensen bij te betrekken. “Met Pleasure Island is het ook mijn bedoeling om mensen elkaar echt te laten ontmoeten, iets wat in onze samenleving alsmaar moeilijker lijkt.” (NB)

Wie is Victor Van Wassenhove?

In 2019 richtte Victor Van Wassenhove (26) Pleasure Island op, een kunstruimte aan de Nieuwpoortsesteenweg in Oostende, een vrij-haven voor kunstenaars.

Onder de titel Pleasure Island lanceert hij deze zomer ook zijn strandcabineproject.

Hij groeide op in Gent, studeerde grafisch ontwerp en kwam later in Oostende terecht. “Ik ervaar Oostende als vruchtbaar , er is ruimte om ideeën te laten groeien. De stad heeft iets ruws, onafgewerkts, en daar zie ik veel mogelijkheden in.”

www.pleasure-island.org

@victorvanw

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten