Kerstbomen om te knuffelen
De échte kerstboom staat onder druk. We kiezen op vandaag vaker voor een boom in kunststof of voor een alternatief voor de kerstboom. Maar wie toch nog the real stuff in huis haalt, geeft graag een euro meer uit voor een boom met niet loslatende én zachte naalden.
Welke kerstbomen bestaan er?
De Brugse planten- en bomenkweker Johan Lescrauwaet kweekt al jaren kerstbomen die hun naalden niet verliezen. “De soort die ik gebruik was al langer bekend, de bomen groeien oorspronkelijk in de Kaukasus en blijven erg lang groen, maar door mijn kweektechniek verliezen ze helemaal geen naalden meer.” De zogenaamde Abies Nordmanniana heeft dikke donkergroene en bovendien zachte naalden en een ronde en gevulde vorm. Aan de stevige takken kan je best wel wat kerstballen en versieringen kwijt.
Op vandaag maakt de Nordmann bijna 90% van Johans kerstboomteelt uit. Daarnaast is er nog een klein aandeel voor de blauwsparren: “Blauwsparren zijn best ook goeie kerstbomen, al scoren ze op het vlak van naaldenbehoud iets minder dan de Nordmann en zijn de naalden minder zacht. Blauwsparren worden nog gekocht door wie de Nordmann iets te duur vindt. Je hebt al een mooie blauwspar voor 30 tot 40 euro.”
“Wie voor een levende kerstboom kiest, gaat meteen voor een meer kwalitatieve soort”
Op Johans kwekerij is het aantal oldskool sparren verwaarloosbaar geworden: “Ik heb er nog een minimaal aantal omdat enkele klanten eraan vasthouden, maar het is duidelijk dat wie voor een levende kerstboom kiest dan meteen ook voor een meer kwalitatieve soort gaat.”
Hoe wordt een kerstboom gekweekt?
Johans boompjes worden van jongs af in een pot in de grond geplant. Een aantal wortels zoekt zich wel een weg doorheen de gaten onderin, maar de meeste wortels – en vooral de voor het opzuigen van het water belangrijke kleine wortels – blijven in cirkels groeien in de pot. Als de boom de gewenste lengte bereikt heeft – wat algauw een tiental jaar kan duren – wordt de pot uitgegraven en de boom verkocht.
Half november begint Johan de kerstbomen uit de grond te halen, zodat ze zo ‘vers’ mogelijk op de markt komen.
Hoe groot kies je je boom?
De meest verkochte boom meet 1,75 tot 2 meter, trends ziet Johan niet meteen op dat vlak, “mensen laten de grootte afhangen van de ruimte in huis.” Bedenk trouwens altijd dat de boom in huis hoger komt dan in de winkel.
Hoe verzorg je je boom?
In de huiskamer voorzie je de plant twee keer per week van enkele liters water, afhankelijk van de grootte twee tot vier liter. Een kerstboom houdt niet van droge lucht, hou hem het liefst een eindje weg van verwarmingstoestellen. De plek in huis is minder belangrijk, kerstbomen zijn niet lichtgevoelig.
Na de kerstperiode plant je de pot in de tuin, of fleur je er het terras mee op. In de tuin groeit de boom voort, al hangt veel af van de verzorging. Help je boom vooral het eerste jaar door door hem regelmatig te begieten. Een zomer als de jongste overleeft de Nordmann niet zonder extra water. Een keer goed geworteld, kan je nog jarenlang plezier hebben van je kerstboom. Wie de boom in de tuin wil zien opgroeien, koopt ook best een kleiner exemplaar. Bomen van twee meter aarden moeilijk in een nieuwe bodem.
Hoe kom je ervan af?
En hoe kom je weer van je kerstboom af? “De beste oplossing voor wie de boom niet in de tuin plant is om de kerstboom mee te geven met de groendienst na de kerstdagen. Vergeet dan niet om er de pot eerst af te halen, want die neemt de groendienst niet mee.”
Groen
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier