Het zonnetje in de tuin
Je kan nooit genoeg groen in huis hebben, vindt Gillian Lowyck. De Oostendse is zot van alles wat planten en bloemen zijn en schrijft hier wekelijks over alles wat groeit en bloeit.
Er zijn zo van die bloemen die voor vrijwel alles goed zijn. Ze zijn mooi, makkelijk te kweken, eetbaar, goed voor insecten, te gebruiken als snijbloem en zelfs geneeskrachtig. De calendula of goudsbloem is zo’n bloem. Een must-have in elke moes- of siertuin.
Oranje bloemen zijn de kneusjes onder de snijbloemen. Niet zo populair als de pastelkleurige of opzichtige bloemen. Te fel, te veel in your face, te veel associatie met het Nederlandse elftal? Wat de redenen ook zijn, zelf hou ik van oranje bloemen. Een fijn accent in een boeket maakt het helemaal af. Het is maar een van de vele redenen waarom je goudsbloem moet groeien.
Calendula is genoemd naar de ‘kalends’ of ‘calendae’, de eerste dag van de maand, omdat de bloemen bijna het hele jaar door in bloei kunnen staan. Al sinds de middeleeuwen wordt de goudsbloem gebruikt. In The Winter’s Tale beschreef William Shakespeare hoe de bloemen van de calendula dicht blijven als er geen zonneschijn is.
Je kan er een zalfje van maken dat wonden beter geneest en infecties tegenhoudt. Calendula wordt ook in heel wat cosmetica gebruikt. Je kan de bloem ook opeten: de smaak is niet zo speciaal ietwat peperachtig maar je slaatjes zien er meteen veel mooier uit. Zomerse tip: vries de bloemhoofdjes in in een ijsblokje. Een kleurrijk extra dat wat pit toevoegt aan je drankje. En tot slot kan je de calendula ook gebruiken om textiel mee te kleuren.
De goudsbloem stelt erg weinig eisen. Alle soorten grond zijn prima. Deze bloemen zijn ook ideaal om in een pot te groeien. Je kan de zaden voorzaaien en de plantjes verplanten wanneer ze groot genoeg zijn, maar rechtstreeks zaaien lukt evengoed. De calendula een eenjarige zaait zichzelf vrolijk uit in je tuin, dus je zal er altijd voldoende hebben. Geen reden om deze bloem níét in je tuin te zetten, dus!
Maak je eigen calendulazalf
Trek de bloemblaadjes van het bloemhoofd en droog ze: dat kan bijvoorbeeld in een bakje bespannen met gaas. Het duurt ongeveer een week voor ze helemaal droog zijn. Zet de blaadjes in olie zoals olijfolie au bain-marie op het kookvuur. Laat ze een paar uur trekken. Zeef de blaadjes eruit en vang de olie, die nu geïnfuseerd is, op in een gesteriliseerd potje. Voor de zalf heb je olie en bijenwas nodig. De verhouding daartussen maakt het verschil tussen harde en zachte zalf. Voor een smeerbare zalf ga je voor een verhouding 1 bijenwas en 6 olie. Verwarm alles samen au bain-marie tot de bijenwas smelt. Eventueel kan je nog wat druppels etherische olie toevoegen voor een lekkere geur. Vang de olie op in een gesteriliseerd potje en klaar!
Groen
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier