Het zijn de details die de kale wintermaand kleuren
Januari is een van de kalmste maanden voor een tuinliefhebber. Dat is maar goed ook. De dagen zijn nog heel kort, het kan barkoud zijn en dat maakt dat het binnen een stuk gezelliger is dan buiten. Maar een echte liefhebber laat zich door het weer niet in de luren leggen. Voor kleine klussen hoef je ook geen uren aan de slag te zijn buiten.
Kleur
En toch zijn er winterbloeiers
De tuin lijkt kaal, maar dat hoeft niet zo te zijn. Wie zorgt voor wintergroen, kan de tuin in het hart van de winter toch wat kleur geven. Zo kunnen de takken van de cornus een prachtig vuurrood accentje geven aan een struikborder. En er zijn struiken met mooie rode bessen – hulst bijvoorbeeld – en er is de winterjasmijn, de hamamelis of toverhazelaar die op een bescheiden maar niettemin prachtige wijze bloeit. En natuurlijk, er is de helleborus die niet voor niets kerstroos wordt genoemd.
Rust
Blijf bij vorst weg van het gras
Het gras is in rust. En bij strenge vorst blijf je ook best weg van dat gras. Als we te maken hebben met zacht weer, dan kan het dat het gras toch lichtjes gaat groeien. Laat het dan maar groeien en hou de grasmaaier op stal. Wie het nu zou wagen om het gras te maaien, riskeert het te beschadigen. De ‘snijwonden’ krijgen te weinig kans op herstel. Wat wel kan bij zacht weer: met een prikrol over het gras passeren, zodat de drainage bevorderd wordt.
Vogels
Geen brood op de plank
Wie ‘s winters wil genieten van vogels in de tuin, kan daar makkelijker iets voor ondernemen dan tijdens de zomer. Een voedertafel doet wonderen en lokt verscheidene soorten naar de tuin. Zo’n voederplank is ook ideaal om vogels te observeren: allerlei vinken op de grond, de meesjes aan de bollen en op de voedertafel, het winterkoninkje en het roodborstje gaan zich overal bemoeien en natuurlijk zijn er ook de tortels en bosduiven. Een waar schouwspel. Maar… leg geen brood op de plank. Wel aangepast vogelvoeder.
Planten
Bladverliezende struiken en bomen
Alleen als het niet vriest, kan het: bomen en struiken planten. Wel uitsluitend de bladverliezende soorten. Pas wel op: bij strenge vorst kan de aangestampte aarde boven de wortelkluit naar boven komen. Controleer ze geregeld en stamp indien nodig weer wat aan. Op die manier blijven de jonge, vers aangeplante bomen en struiken toch stevig vast. Dat is vooral bij hevige wind belangrijk.
Gesmeerd
Tijd voor onderhoud en herstellingen
Geen grote klussen. Het materieel blijft op stal. Dat is gevaarlijk: schoppen en spaden die niet zijn schoongemaakt, gaan roesten. Ook de messen van een maaimachine verdienen een schoonmaakbeurt en worden best ingesmeerd met olie om roest te voorkomen. Nog beter is om de komende weken de machines bij een hersteldienst aan te bieden. Of er daar nu al of niet lange wachttijden zijn, speelt geen rol. Bovendien halen herstellers ook oude benzine weg, zodat het toestel straks weer optimaal en in de beste omstandigheden kan starten. Waak erover dat de toestellen niet in een vochtige omgeving overwinteren.
Groen
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier