Als je deze zomer mooi bloeiende en goed geurende rozen in je tuin wil, is het nu het moment om de struiken te snoeien. Een niet zo moeilijk werkje, alleen is het belangrijk de juiste techniek toe te passen. Ann Boudolf en Rudy Velle van Lens Roses in Oudenburg tonen hoe het moet.
“Voor je je rozen begint te snoeien, is het belangrijk eerst de struik te bestuderen”, vertellen Ann Boudolf en Rudy Velle van Lens Roses. Zij zijn autoriteiten als het om de koningin van de bloemen gaat.
Grondige snoeibeurt
Perk- en trosrozen alsook theehybriden hebben na de winter, best voor eind maart, een grondige snoeibeurt nodig. Van klimrozen behoud je de hoofdtakken. De zijtakken worden gesnoeid op vier tot vijf ogen. Het is wel belangrijk om de planten al na het vallen van het blad, in november, in te korten tot 50-60 centimeter boven de grond. Dat belet dat hogere variëteiten in de winter heen en weer gaan schudden, waardoor de plant minder stabiel is.
Oogjes tellen
“In het voorjaar ga je de zwaardere takken snoeien tot drie-vier ogen boven de grond en boven het oogje dat naar buiten kijkt. Zo zorg je ervoor dat de plant niet volledig naar buiten gaat groeien en krijg je een mooie struik”, toont Ann. “De zwakkere takken snijd je helemaal weg, maar zorg er altijd voor dat je een vijftal takken overhoudt.”
Op dezelfde manier ga je ook je stamrozen snoeien en bij treurrozen worden, zodra er voldoende jonge scheuten op de plant staan, de oude takken tot eveneens een drietal ogen boven de grond weggeknipt.
Wil je deze zomer mooie rozen, snoei dan nu je struiken
Weg met uitgebloeide bloemen
“Wil je niet dat je rozenstruiken vlug bottels of vruchten vormen wat trouwens de herbloei afremt knip dan uitgebloeide bloemen af”, geeft Ann nog een tip mee.
Planten voor 1 april
Wie nog nieuwe rozenstruiken wil planten, doet dat best voor 1 april. Maar nog beter is het om in de winter aan de slag te gaan. Het plantseizoen begint eigenlijk al in november, wil je in de zomer twee keer van mooie rozen kunnen genieten. “Denk er bij het planten aan dat rozen per dag minstens vier uur zon nodig hebben. De struiken op een schaduwrijke plaats zetten, is dus geen goed idee”, vertelt Rudy. “Toch zijn er enkele uitzonderingen: Matchball is een struik die wel gedijt in minder zon en ook de klimrozen Alberic Barbier en Ghislaine De Feligonde doen het goed met minder zonlicht.”
Een laatste tip is om klimrozen niet recht naar boven te geleiden. Je geleidt ze beter in slingervorm zodat de plant meer zijtakken maakt en er uiteraard meer bloemen tevoorschijn komen.
Van Empereur Charles tot Prins Alexander h2>
p>
Lens Roses slaagde er vorig jaar in om alweer drie nieuwe soorten rozen te presenteren, door de eigenaars zelf gekweekt. Dat zijn de Empereur Charles, een bloeirijke trosroos in een intense violet-fuchsiaroze kleur met sterk geurende bloemen; de Henrianne de Gerlade, een rijkbloeiende moschatahybride met grote trossen geurende bloemen die bijen aantrekken; de Prins Alexander, een lage theehybride met grote gevulde witte bloemen met een nuance van roze abrikoos. Prinses Léa mocht deze laatste creatie dopen. p>
Juni is de rozenmaand bij uitstek. Rozen in al hun kleur en geur ontdekken, kan op vrijdag 8 en zaterdag 9 juni tijdens geleide wandelingen bij Lens Roses. Inschrijven kan op www.lens-roses.com. p>
Groen
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier