Francis Vanacker maakt tartelette van witloof en sint-jakobsvrucht

Jozefien Eggermont

De beste recepten van West-Vlaanderen verzamelen, dat is de missie van Jozefien Eggermont. Smelt het water je al in de mond bij het horen dat we deze week kiezen voor een tartelette van witloof en sint-jakobsvrucht?

Francis uit Sint-Eloois-Vijve volgde hotelschool. Daar focuste hij zich vooral op de zaal, wat hij het liefst deed. “De passie voor koken kwam eigenlijk pas later. Nu hou ik ervan om er tijd voor vrij te maken, om kwalitatieve ingrediënten te kopen en er in de keuken mee aan de slag te gaan.”

“Dit hapje vraagt wel wat voorbereiding, maar je hebt er eigenlijk weinig ingrediënten voor nodig. De coquilles maken het toch heel feestelijk”, weet Francis.

RECEPT

voorgerecht voor vier personen

INGREDIËNTEN

10 sint-jakobsvruchten

10 babywitloofjes

10 cl volle room

bakboter

bindmiddel voor sausen

verse bieslook

peper

roze Himalayazout (Delhaize)

nootmuskaat

serveerring

Francis Vanacker maakt tartelette van witloof en sint-jakobsvrucht

WERKWIJZE

Maak de sint-jakobsvruchten schoon en leg ze in de koelkast, gewikkeld in een verse katoenen handdoek. Zo worden ze iets droger en zijn ze makkelijker te snijden.

Snij de vruchten in dunne plakjes van maximaal een halve centimeter dik. Kruid ze met peper en zout.

Verwarm de oven voor op max. 100 °C. Bak de plakjes sint-jakobsvrucht lichtgoudbruin in boter. Zet de vruchten daarna in de oven en laat ze lichtjes verder garen.

Snij het witloof heel fijn. Stoof aan en kruid met peper, zout en veel nootmuskaat. Zorg ervoor dat het witloof goed mals is.

Voeg de room toe en laat indikken met wat bindmiddel.

Snipper de bieslook fijn en voeg toe aan de witloofcrème.

Leg de serveerring op een bord en doe er een sneetje coquille in, daarna een laagje witloofcrème, weer een coquille, nog een laagje witloofcrème en eindig met een plakje coquille. Haal voorzichtig de serveerring weg en werk af met wat bieslook.