Eindelijk tijd voor het echte buitenwerk
Is het nog niet echt lente, we zijn in elk geval al in de lentemaand beland. Voor de tuinliefhebbers meteen de eerste maand van het jaar dat ze echt weer vol voor het buitenwerk kunnen gaan. Er wachten daar immers aardig wat klussen.
Opruimen – Winterbescherming weghalen
Het was hard nodig om wintergevoelige planten en struiken tegen vrieskou te beschermen. Nu mag die bescherming worden weggehaald. Plantenhoezen hoeven niet meer en bedekking met stro of met herfstbladeren mag je nu ook verwijderen. Het moet zelfs om je planten voldoende ruimte te geven om te groeien. Stro en bladeren zijn vanaf nu nuttiger op de composthoop dan bij de struiken.
Voeden – Gras kalken en bemesten
Zodra we de winterkou achter ons hebben, gaat het gras weer groeien. Voor een eerste maaibeurt is het begin maart nog te vroeg. Er wachten eerst nog wat klusjes: haal afgewaaide twijgen en resten van herfstbladeren van het gazon weg en voor je het gaat bemesten, begin je met kalk toe te dienen. Dat gebeurt het best bij vochtig of regenachtig weer. Wacht na het kalken ongeveer drie weken om kunstmestkorrels te strooien. Later volgt dan nog een verticuteerbeurt.
Wieden – Vroeg onkruid verwijderen
Zodra de koude uit de grond is verdwenen, schiet het onkruid op. Echt weelderig groeit het nog niet en dat maakt het interessant om meteen te beginnen wieden. De klus is nog niet omslachtig en het voorkomt dat ze dat naderhand wel wordt. Hoe vroeger met wieden begonnen, hoe lichter het karwei. Hark meteen ook de grond tussen de planten los, zodat de regen vlot zijn weg vindt in de bodem.
Snoeien – Wilgroeiers inperken
De klimroos ziet er na de winter wat slordig uit. Tijd om de snoeischaar boven te halen en de wildgroei in te perken. Dat geldt ook voor de klimop. Maar ook heel wat heesters en borderplanten hebben veel te winnen bij een snoeibeurt. Hetzelfde gaat op voor de rozenstruiken. Mocht je fruitbomen hebben, dan is het nu de hoogste tijd om ze vakkundig – ga zeker niet onbedachtzaam te werk – bij te knippen.
Kijken – Voederplank en nestkastjes
Er gebeurt heel veel op dit ogenblik in de tuin. Zeker voor wie de tijd neemt om te observeren. Zolang de bomen nog bladloos zijn, kan je bijvoorbeeld het onrustige en lustvolle leven van de vogels bekijken. Ze bereiden volop het nestseizoen voor en dat maakt dat ze heel druk in de weer zijn. Je ziet het niet alleen, je kan het ‘s ochtends vroeg ook horen. Hun zang is terug. Het kan geen kwaad om geregeld de voederplank aan te vullen – behalve mezen zullen ook vinken langskomen en misschien zelfs spechten. Mocht het nog niet gebeurd zijn, dan kan je nu nog op het nippertje de nestkasten schoonmaken of er extra bijplaatsen. Let wel: hang ze niet met de opening naar het westen!
Groen
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier