Een tuin in potten

© GLO
Gillian Lowyck

Je kan nooit genoeg groen in huis hebben, vindt Gillian Lowyck. De Oostendse is zot van alles wat planten en bloemen zijn en schrijft hier wekelijks over alles wat groeit en bloeit.

Een tuin met alleen maar potten, het is zeker mogelijk. En gelijk welke tuin, hoe groot of klein ook, ziet er beter uit met heel wat extra planten in potten. Er komt wel veel meer bij kijken dan gewoon een plant in een pot aarde steken. Maar hou rekening met een paar simpele zaken en je komt al héél ver.

Eerst en vooral: het is niet gelijk in welke potgrond je plant. Sommige planten houden van een rijke bodem, andere verkiezen weer iets armere grond. Sowieso is het geen goed idee om te besparen op potgrond. Je kan je grond rijker of armer maken door je eigen mix samen te stellen. Voeg dan bijvoorbeeld compost, zand, kiezels… toe. Potgrond vervang je het best regelmatig, aangezien de nutriënten gauw zijn opgebruikt.

Goed verzorgd

De meeste potgronden bevatten voedingsstoffen voor een paar maanden. Daarna is je plant op jou aangewezen. Ideaal is een vloeibare, biologische meststof geven. Die kan je gerust zelf maken. Brandnetels en smeerwortel zijn hier erg geschikt voor.

Verzamel een heleboel netels en bladeren van de smeerwortel, doe die in een emmer en vul met water. Sluit je emmer af en na een paar weken heb je een meststof die je verdund aan je planten kan geven. Waarschuwing: dit goedje stinkt! Vergeet je vaak om je planten voeding te geven? Steek er een routine in: elke vrijdag is feeding friday!

Een van dé allerbelangrijkste zaken bij tuinieren in potten: gaten in de bodem van je pot! Heb je een pot zonder gaten in, haal dan de boormachine boven en maak er zelf. Zonder gaten kan het overtollige water niet wegvloeien en gaan de wortels rotten. Resultaat: een dode plant nog voor je er goed en wel van kon genieten. Zorg dat je potten niet in een schaaltje water blijven staan, want dan heb je hetzelfde effect.

Te veel water geven is een even groot probleem als te weinig water geven. Onthoud deze regel: het is beter om één keer per week veel water te geven, dan kleine beetjes af en toe. Behalve wanneer het erg warm is, uiteraard.

Volg de seizoenen

Je kan een pot vullen zoals je een boeket schikt. In de lente vul je de pot met bloembollen en in de zomer met bloeiende eenjarigen. Zet potten dicht bij elkaar, op die manier maak je meteen een visueel statement. Heb je zware kleigrond? In een pot kan je planten groeien die het goed doen in een ander soort grond. Grote potten kunnen ervoor zorgen dat je tuin groter lijkt; een heleboel kleintjes samen maken een rommeligere indruk.