Een en al kleuren en geuren
We zouden erover kunnen discussiëren: of april of mei de mooiste, de kleurrijkste en meest aromatische tuinmaand is. Maar daar gaan we geen tijd en energie aan spenderen, er wacht ons te veel werk in de tuin én er komen zo goed als zeker nog enkele zomerse dagen, zoals we die van de week al konden meemaken. Aan de slag dus én vooral ook durven te genieten van al dat fraais.
Dorst – Geef uitgebloeide rodo’s water
De vroeg bloeiende rododendrons zijn uitgebloeid en vormen nu groeischeuten. De uitgebloeide struiken kunnen best wat extra water gebruiken. Zeker na enkele zonnige, zomerse dagen. De plant of struik vormt immers nu al de knoppen voor volgend jaar en extra voeding en vocht bevorderen die knopvorming. Soms wordt aangeraden om de uitgebloeide bloemen te knippen, maar dat is niet zonder gevaar. Vlak bij die uitgebloeide bloemen vormt zich immers de bloemknop voor volgend jaar.
Planten – Bloembollen in de grond
De bloembollen van de dahlia’s, begonia’s en gladiolen mogen (moeten) nu in de vollegrond. Controleer de bollen uiteraard eerst op ziektes: aangetaste bollen plant je niet meer. Maar de gezonde mogen uit de winterturf. Hou de slakken uit de buurt zodra de blaadjes bovengronds verschijnen en installeer meteen na het planten al het steunmateriaal. Zeker voor dahlia’s en gladiolen is het aangewezen om dat meteen te doen, want een weelderige groei kan het installeren van steunijzers of hout bemoeilijken.
Gevaar – Hou buxusmot in de mot
Heel wat tuinen zijn aangetast door de buxusmot. Dat is een nachtvlinder die oorspronkelijk uit Azië afkomstig is, maar sedert enkele jaren uitgebreid aanwezig is in Vlaanderen. In onze provincie is de mot gelukkig nog niet zo sterk verspreid als in het centrum van het land. Wie de mot en vooral de rups (geelgroen met donkere strepen op de zijkant en donkere stippen op de rug) wil bestrijden op natuurlijke wijze, kan dat manueel doen (de rupsen verwijderen), maar er bestaan ook chemische bestrijdingsmiddelen die evenwel door Natuurpunt worden afgeraden.
In de bakken – Buitentijd voor pot- en terrasplanten
Na de ijsheiligen – vanaf 15 mei is dat – mogen potplanten die tegen geen vorst kunnen buiten. Maar voor je de geraniums in bakken of potten plant, ga je best na of de potten onderaan enkele gaten hebben, zodat overtollig water weg kan. Is dat niet het geval, boor dan enkele ruime gaten. Om te voorkomen dat het water te vlug door de pot sijpelt, kan je onderaan enkele potscherven plaatsen. Wie potgrond van degelijke kwaliteit gebruikt, hoeft de eerste maand niet bij te mesten.
Schoonmaak – Overtollige en te weelderige planten uit de vijver
De vissen zijn al wat vroeger dan andere jaren actief door de zomerse dagen in april. Voederen gebeurt dus al, nemen we aan. Maar intussen zijn de weelderig groeiende waterplanten ook al actief en er mag alweer heel wat worden ‘uitgedund’. En als dat nog niet is gebeurd, dan is het nu wel dringend tijd om bladresten van herfst en winter uit het water te halen. Schoonmaken dus en ruimte creëren tussen de planten.
Groen
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier