Dorstlessend

Getty © Getty
Gillian Lowyck

Je kan nooit genoeg groen in huis hebben, vindt Gillian Lowyck. De Oostendse is zot van alles wat planten en bloemen zijn en schrijft hier wekelijks over alles wat groeit en bloeit.

De laatste jaren is het een constante geworden: droogte. Het regent te weinig, het grondwaterpeil blijft dramatisch laag. Dat we thuis en in onze tuin zuinig moeten omspringen met water, is dan ook evident. Maar hoe doe je dat nu eigenlijk? Je kan van alles doen om water te sparen, uiteraard. Maar je kan bij de aanleg van je tuin en keuze van je planten ook al heel wat water uitsparen. De zomers worden jaar na jaar warmer; is het wel nog zo’n goed idee om erg dorstige planten in je tuin te zetten?

Beth Chatto is een bekende Engelse tuinierster. Ze overleed in 2018 en is het meest bekend voor haar gravel garden. Die tuin was vroeger een parkeerplaats en bevindt zich bovendien in Essex, een van de droogste delen van Engeland. De gravel garden is bekend voor het feit dat hij nóóit water krijgt. Alle planten kunnen bijzonder goed tegen droogte. Verbazingwekkend veel planten kunnen hier goed tegen, je hoeft het niet enkel bij mediterraanse soorten te zoeken.

Onmiddellijk aan de slag

Ook als je niet meteen van plan bent om je tuin helemaal opnieuw aan te leggen met droogteresistente planten, kun je al aan de slag. Leg een dikke mulchlaag op de bodem. Zelfs op een hete zomerdag blijft de aarde onder de laag aangenaam fris. Mulch kan van alles zijn: compost, stro, houtsnippers, afgereden gras… Bovendien voedt het materiaal vaak ook nog je bodem.

Ook voor muurbloempjes

Tuinier je in potten? Ook hier kan je met behulp van een paar tips water sparen. Geef géén water wanneer de zon schijnt, anders verdampt het snel. Liefst ‘s avonds dus, zo kunnen je planten de hele nacht het water opnemen. Terracotta potten zien er heel mooi uit, maar ze nemen wel een deel van het water op. Geglazuurde potten kunnen hier een oplossing zijn. Ook je potplanten kunnen een mulchlaag waarderen. En last but not least: bespaar niet op potgrond. Goedkope soorten drogen veel sneller uit.

Sparen voor later

– Planten houden het meest van regenwater. Als je geen regenwaterput hebt, zet dan een paar emmers buiten tijdens een zomerse regenbui. Je kamerplanten zullen je dankbaar zijn.

– Neem een emmer mee in de douche om dat eerste koude water op te vangen. Water met zeep in is natuurlijk minder geschikt.

– Vang het water dat je gebruikt om groenten te spoelen op.