Canet-en-Roussillon: Waar de Middellandse Zee de Pyreneeën streelt

Canet is een paradijs voor kitesurfers.© Igor Vandenberghe
Canet is een paradijs voor kitesurfers.© Igor Vandenberghe
Redactie KW

Gelegen op een paar passen van de Spaanse grens, vormt de Franse badplaats Canet-en-Roussillon de ideale setting om een paar dagen zon te combineren met de vele plaatselijke geneugten van het leven, zoals daar zijn: zonnen, chillen, flaneren langs de dijk, watersporten, fietsen en verfijnd tafelen. Dat alles met de Pyreneeën als overweldigend achtergronddecor.

Rustzoekers zijn in Canet perfect op hun plaats, want deze familiale badplaats moet het hebben van zijn sfeer, gemoedelijkheid en zijn brede zandstrand van maar liefst negen kilometer lang. Zelfs tijdens een zomers weekend heb je hier plaats zat om je in het mulle zand loom neer te vlijen. De beachclubs die als minioases verspreid liggen over het strand serveren zalige cocktails, lunches en diners. De uitlopers van de Pyreneeën lijken zich net voorbij Canet zowaar in de Middellandse Zee te storten.

Canet ligt in Frans Catalonië, een regio die zich sterk verbonden voelt met het nabijgelegen Spaanse Catalonië. In deze Franse uithoek moeten ze dan ook weinig weten van het centrale gezag uit het ‘verre’ Parijs. Genieten is hier tot levensstijl verheven. Wie ‘s avonds in stijl wil dineren of hip wil uitgaan, kan terecht in de Rue de la Soif. Wij dineren in Le Carré, een van de bekendste restaurants van de badplaats en vooral befaamd voor zijn visspecialiteiten.

De eeuwige sneeuw blinkt zelfs hartje zomer op de bergflanken van de laatste uitlopers van de Pyreneeën.© Igor Vandenberghe
De eeuwige sneeuw blinkt zelfs hartje zomer op de bergflanken van de laatste uitlopers van de Pyreneeën.© Igor Vandenberghe

Uitzonderlijk natuurdomein

’s Anderendaags gaan de calorieën er zo weer af tijdens een pittige natuurwandeling in L’étang de Canet-Saint Nazaire, een lagune die met een afwateringskanaal met de Middellandse Zee is verbonden. Ooit was hier een vissersdorp gevestigd, nu is het een educatief centrum. Vanaf het centrum vertrekken diverse fiets- en wandelroutes door het natuurpark. Een medewerker – eigenlijk een gendarme – maakt ons wegwijs in de vele geheimen van dit uitzonderlijke natuurgebied dat zich uitstrekt tot aan de laatste uitlopers van de Pyreneeën. Zelfs hartje zomer blinkt de eeuwige sneeuw op de bergflanken. Dit natuurdomein bevindt zich aan de rand van Canet, op een paar passen van het strand. Je kan in de buurt mooie fietstochten maken, al is het een beetje improviseren, fietsknooppunten zijn hier totaal onbekend.

In Canet is genieten tot levensstijl verheven

Canet maakt deel uit van de Languedoc-Roussillon, dé grootste wijnregio van Frankrijk, met in totaal 34 verschillende appellations. Al kan die misschien nog niet altijd tippen aan de Bordeauxstreek of de Bourgogne, toch is de kwaliteit er de laatste decennia sterk op vooruitgegaan. In Canet strekken de wijndomeinen – vijf in totaal – zich uit tot aan de Middellandse Zee. In Château des Hospices, in het oude centrum, laten wij ons verleiden tot een uitgebreide degustatie. Zonder ons meteen als grote wijnkenners neer te zetten, wisten de meeste van die wijnen ons te charmeren. Voor de prijs – gemiddeld 10 euro – hoef je het niet te laten.

Canet herbergt enkele historische pareltjes.© Igor Vandenberghe
Canet herbergt enkele historische pareltjes.© Igor Vandenberghe

Flaneren door ‘Le vieux village’

Naast een levendige badplaats heeft Canet wat landinwaarts ook nog een oud centrum. Le vieux village kan je het best omschrijven als een typisch Zuid-Frans dorpje vol couleur locale. Het oude centrum dat erg middeleeuws aan doet is een kluwen van nauwe straatjes en gezellige steegjes. Het historische patrimonium omvat een knap gerestaureerde gotische kerk, een watermolen en een middeleeuws kasteel. Op regelmatige tijdstippen organiseert de toeristische dienst hier begeleide wandeltochten. Neem eraan deel, want het is de enige manier om het ruïnekasteel te bezoeken dat niet opengesteld is voor het publiek.

Nog landinwaarts ligt de immense plezierhaven van Canet, omgeven door nieuwbouwprojecten. Aan de havenkop kan je terecht voor nautische sporten. Maar wij willen vooral relaxen, dus schrijven we ons in voor een ‘sunset catamarantocht’. Onderweg is het voluit genieten van aan de ene kant de ondergaande zon, en aan de andere kant de uitlopers van de Pyreneeën. Om zen van te worden. Ook de jachthaven is een ommetje waard. Een gedeelte daarvan is voorbehouden voor de befaamde ‘bateaux d’atan’, typische historische houten boten uit de regio. Op sommige kan je zelfs inschepen voor een tochtje op zee. Wij besluiten onze vierdaagse met een diner in restaurant Vigatane, een typisch Catalaans eethuis in Le vieux village . Meteen de perfecte afsluiter van onze vierdaagse in Canet. (Igor Vandenberghe)

Praktisch

– Wij vlogen voor de coronamaatregelen met Ryanair vanaf Charleroi Airport op de luchthaven van Perpignan, gelegen op een 10-tal kilometer van Canet. Normaal gezien herneemt Ryanair die vluchten vanaf mei www.ryanair.com .

– Voor wie liever met de auto gaat: Canet-en-Roussillon bevindt zich op 1.160kilometer van Brussel. Reken op een dag autorijden.

– Toeristische dienst: www.ot-canet.fr .