Binnenkijken in een zuinige rijwoning: met oog voor ecologie

Vanuit de zetel kijk je in de tuin.© Pieter Clicteur
Vanuit de zetel kijk je in de tuin.© Pieter Clicteur
Redactie KW

Liselotte kocht haar rijwoning in volle coronacrisis. Het was tijd om de cohousing te laten voor wat het was en een eigen huis te kopen. Het moest niet te groot zijn, maar wel zuinig. En er mocht niet te veel werk meer aan zijn, maar het moest wel een tuin hebben. En de locatie was ook belangrijk. Vorige zomer viel haar oog op een woning dicht bij het stadscentrum van Kortrijk. Ze woont er sinds september en is er samen met Edgar erg gelukkig.

Het huis zelf pakte interieurontwerper Oneven (Sander Demeulemeester) al vier jaar geleden serieus aan waardoor Liselotte zich vooral kon richten op de afwerking. Ze koos voor deze rijwoning vooral omdat ze erg gerieflijk was, naast ecologisch ontworpen. Zo is de oude garage, vooraan het huis tegenwoordig, een handige opbergruimte met houten mobiele wand waarin de wasmachine kan staan, maar ook jassen, schoenen en andere zaken opgeborgen kunnen worden. Ook ideaal voor fervente fietsers die liever niet te groot willen wonen, maar wel hun vijf fietsen ergens veilig willen stallen.

Liselotte en Edgar kiezen ervoor om minimalistisch te wonen. ‘Je kan nooit té veel fietsen hebben, wel te veel gerief’, lijkt de mantra. Ook de eerste verdieping is erg praktisch ingericht, met ingemaakte kasten die ook dienst kunnen doen als werkbank en een bureau op de mezzanine in de slaapkamer.

Buitenmensen

De inrichting deden de bewoners wel helemaal zelf. Dat ze echte buitenmensen zijn, merk je zo. Er is geen televisie (‘ niet nodig, ik heb een laptop en sport veel ’), waardoor de zetel gericht kan staan met zicht op de tuin. Door het gigantische hoge schuifraam naar de tuin, maar ook door de lichtkoepel in de keuken, lijkt het, zelfs wanneer het raam gesloten is, alsof je buiten zit binnen in de leefruimte. Elementen zoals de betonvloer en de vele planten versterken dat gevoel, alsook de keuken in hout. Het hele huis door hangen foto’s van de vele reizen van Liselotte en Edgar, van de Balkanlanden tot Siberië. Het zijn telkens beelden van waanzinnige landschappen, waardoor ook een beetje buitenavontuur naar binnen gehaald wordt. “Daarom werk ik in coronatijden ook liever beneden. Het is hier zo aangenaam vertoeven. Het leuke bureau op de mezzanine in de slaapkamer blijft daardoor wat onderbenut”, geeft Liselotte toe.

Binnen voelt het alsof je buiten zit

Het terras loopt verder door de wilde tuin, zodat je er optimaal kan genieten van de zon. “Maar van het tuinhuis op het einde van de tuin willen we liever af. Ik droom van een soort glazen veranda om mijn bureau van te maken.”

De stevige houten tafel die ze zelf opknapten is het pronkstuk in de keuken.© Pieter Clicteur

1/10

De stevige houten tafel die ze zelf opknapten is het pronkstuk in de keuken.© Pieter Clicteur

 © Pieter Clicteur

2/10

© Pieter Clicteur

 © Pieter Clicteur

3/10

© Pieter Clicteur

 © Pieter Clicteur

4/10

© Pieter Clicteur

De oude garage is nu een handige opbergruimte met houten mobiele wand voor onder meer de fietsen, jassen...© Pieter Clicteur

5/10

De oude garage is nu een handige opbergruimte met houten mobiele wand voor onder meer de fietsen, jassen…© Pieter Clicteur

Het terras loopt gewoon door in de tuin om er optimaal van de zon te kunnen genieten.© Pieter Clicteur

6/10

Het terras loopt gewoon door in de tuin om er optimaal van de zon te kunnen genieten.© Pieter Clicteur

 © Pieter Clicteur

7/10

© Pieter Clicteur

 © Pieter Clicteur

8/10

© Pieter Clicteur

 © Pieter Clicteur

9/10

© Pieter Clicteur

 © Pieter Clicteur

10/10

© Pieter Clicteur

De stevige houten tafel die ze zelf opknapten is het pronkstuk in de keuken.© Pieter Clicteur
De stevige houten tafel die ze zelf opknapten is het pronkstuk in de keuken.© Pieter Clicteur
 © Pieter Clicteur
© Pieter Clicteur
 © Pieter Clicteur
© Pieter Clicteur
 © Pieter Clicteur
© Pieter Clicteur
De oude garage is nu een handige opbergruimte met houten mobiele wand voor onder meer de fietsen, jassen...© Pieter Clicteur
De oude garage is nu een handige opbergruimte met houten mobiele wand voor onder meer de fietsen, jassen…© Pieter Clicteur
Het terras loopt gewoon door in de tuin om er optimaal van de zon te kunnen genieten.© Pieter Clicteur
Het terras loopt gewoon door in de tuin om er optimaal van de zon te kunnen genieten.© Pieter Clicteur
 © Pieter Clicteur
© Pieter Clicteur
 © Pieter Clicteur
© Pieter Clicteur
 © Pieter Clicteur
© Pieter Clicteur
 © Pieter Clicteur
© Pieter Clicteur

Houten tafel

De ecologische insteek vind je ook terug in de keuze van de meubels. Het koppel kocht ze bijna allemaal tweedehands. De stevige houten tafel is een echt pronkstuk. “Dat komt ook wel omdat we die zelf hebben opgeknapt. Al is het blad niet helemaal vlak: wij vinden het super. Ook de dressoir maakten we zelf, met stenen die we stiekem meenamen van een werf in de buurt”, lacht Liselotte. Ze woont er goed en is niet van plan om er snel weg te gaan. En straks trekken ze weer naar buiten met hun camionette , op reis, nu het weer mag. (Billy Buyse)

Woon-ID

– Liselotte Delobelle (31) is digital marketeer bij Focus Advertising, Edgar Billiet (28) is frontofficemanager bij Mobiel vzw.

– Oppervlakte huis: 145 m².

– Do: “Probeer zoveel mogelijk de connectie met buiten te maken, zeker wanneer je in de stad woont.”

Don’t: “Zomaar een vloer leggen in de keuken, let er in de eerste plaats op dat die praktisch is of voorzie tapijt.”

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.