Bereid het najaar voor met onze tuinman Angelo Dorny
De maand augustus kan ofwel ontzettend nat zijn, ofwel net heel droog en warm. Dat wordt dus nog even afwachten. Maar we kunnen niet klagen. We hebben al zeer mooie maanden erop zitten en het moestuinverhaal stopt voorlopig nog niet. Ik oogst me de benen van onder het lijf en ik blijf bijzaaien om uiteindelijk in september en oktober nog bladgroenten te kunnen plukken.
Het moestuinseizoen draait op volle toeren. Maar over een maand wordt het ‘s nachts alweer kouder en hebben we een groot deel van de oogst al achter de kiezen. Zover zijn we dus nog niet. We blijven ontegensprekelijk zomergroenten oogsten en bereiden ons stilaan voor op het najaar dat komt. Want wie in het najaar wil oogsten, die zal vanaf augustus aan de slag moeten. Zogenaamde najaarsgroenten zaai je namelijk in augustus. De grond is dan nog lekker warm, het kiemproces verloopt vrijwel vlekkeloos. Tuinieren is altijd een beetje plannen en vooruitkijken. Ik wil opnieuw radijsjes (daarvoor is het tijdens de zomer te warm en te droog), slasoorten, spinazie, veldsla en heel wat andere typische najaarsblaadjes. Vooral van spinazie ben ik een grote fan. Niets zo lekker als eigen spinazie uit de tuin halen. En al word je er geen Popeye van, de groente is toch zeer gezond en rijk aan vitaminen en mineralen. Ideaal tegen de prewinterdip.
Tomaten bij de vleet
De tomaten doen het dit jaar extra goed, heb ik de indruk. Ze hebben het graag droog. De warme temperaturen van de afgelopen weken doen hen goed, moet ik bekennen. Zelfs buiten doen ze het voorlopig uitstekend. Al is dat laatste erg afhankelijk van hoe de zomer verder zal evolueren. Wordt het de komende weken nat, dan zullen we snel af te rekenen krijgen met de aardappel- en tomatenplaag. Blijft het echter droog, dan garandeer ik je dat we nog kilo’s van die zomerse vruchten zullen oogsten. In augustus blijven de deur en het dakraam van de serre trouwens openstaan. Maximale verluchting en luchtcirculatie zijn nu van zeer groot belang. Die maken komaf met condensatie en houden de temperaturen overdag onder controle.
Over aardbeien
De aardbeien die ik in een grote moestuinbak had geplant, hebben het dit jaar subliem gedaan. Kilo’s heb ik ervan geplukt en vermits ik voor veel doordragende variëteiten koos, pluk ik er nu nog af en toe van. Heerlijk! Maar wie volgend jaar wil oogsten, plant ze beter in augustus om de mooiste vruchten te oogsten. In tegenstelling tot wat je zou denken, plant je aardbeien in augustus en september, en niet in maart of april. Maar dan moet je voor plantgoed kiezen dat een koude periode heeft gekend. Toen ik nog les volgde aan de tuinbouwschool in Kortrijk was een terugkerende klus elk jaar in augustus aardbeien planten. Ik herinner het me nog alsof het gisteren was. Honderden heb ik er in de grond gestopt. De plant kan zich op die manier nog optimaal voorbereiden op de wintermaanden, om daarna in rust te gaan. De koude wintermaanden zijn nodig om bloemvorming te stimuleren. Aardbeien die geen koude periode hebben gekend, vormen niet of nauwelijks bloemen. Je vindt de planten nu in het tuincentrum, of zelfs bij de boer om de hoek. Voor je gaat planten, is het belangrijk om de grond goed voor te bereiden. Aardbeien houden van een luchtige, maar stevige bodem die het water goed draineert. Je plant ze net zo diep als ze in hun potje staan, of tot net aan de wortelhals voor wie plantgoed koopt met een losse wortel. Werk er meteen ook een flinke portie compost onder en geef de eerste dagen af en toe wat water zodat ze een goede start maken.
“Tuinieren is altijd een beetje plannen en vooruitkijken”
Eetbare courgettebloemen
Omdat ik letterlijk al tientallen kilo’s courgettes heb geoogst, vind ik het prettig om af en toe wat afwisseling te brengen op het bord. Het kunnen niet elke dag courgettes zijn, toch? Daarom pluk ik regelmatig wat courgettebloemen. Opgevuld met geitenkaas of roomkaas zijn ze een echte lekkernij. Ik wikkel ze in een luchtig beslag en bak ze kort in wat vet. Om duimen en vingers bij af te likken. Je kunt hiervoor zowel de mannelijke als de vrouwelijke bloemen gebruiken.
Maïs snel verwerken
Suikermaïs moet op het juiste moment worden geoogst. Is hij waterig en licht, dan wacht je beter nog even. Voelt hij aan als halfharde honing, dan kun je meestal een paar dagen later al oogsten. Doe je dat niet, dan is het te laat en blijf je achter met overrijpe kolven. Een trucje om te weten wanneer maïs rijp is: maak met je duimnagel een inkeping in de maïsgranen. Zodra er wit melksap tevoorschijn komt, kun je oogsten. Bewaren doet suikermaïs niet of nauwelijks. Hoe sneller je hem verwerkt, hoe zoeter hij is.
Groen
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier