Simon Boury (24) zet als nieuwe tijdelijke kracht van cultuurcentrum De Schakel zijn schouders onder het biblab. Dat is een project dat tot eind dit jaar creatief talent uit Waregem en omgeving een steuntje in de rug wil geven.
Het biblab heeft zijn stek in de vroegere bibliotheek van Waregem. Op termijn komen daar kantoren en de nieuwe foyer van De Schakel. In afwachting van de verbouwingen in 2019 krijgt het biblab er nu alle kansen.
Vind je het niet vervelend dat het biblab al na één jaar wordt opgedoekt?
“Neen dat vond ik zelfs aantrekkelijk aan de vacature. Dat ik op de sollicitatie reageerde op een ogenblik dat ik met mijn vriendin op reis was in Schotland, zegt wellicht ook genoeg over mijn motivatie. (lacht) Wel hoop ik dat er toch iets met een blijvend karakter uit voort komt. Het zou mooi zijn mocht dit een artistiek netwerk opleveren zodat creatieve mensen in het Waregemse elkaar wat sneller vinden.”
Er is interesse bij organisaties en verenigingen. Ga je ook al dan niet beginnende artiesten kunnen warm maken?
“Die zoektocht is nu volop gestart. Femke Platteau uit Waregem heeft al positief gereageerd. Ze ziet het zitten om in het biblab een werkplek in te richten en hier haar theaterstukken te schrijven. Voor iemand die bezig is met podiumkunsten is het trouwens een interessante ruimte. Een try-out van een theaterstuk of een muziekuitvoering is hier perfect te organiseren. Bovendien beschikken we ook over de nodige technische ondersteuning.”
Er komt een startvergadering op woensdag 14 maart. Is iedereen welkom?
“Ja, zelfs wie nog niet betrokken is bij het biblab kan langs komen. Ik hoop dat er na die eerste bijeenkomst al wat knopen zijn doorgehakt, onder meer over hoe we deze plaats zullen indelen. Het zal aan de aanwezigen op de bijeenkomst zijn om dat uit te maken. Mijn taak als projectcoördinator bestaat er in om alles in goede banen te leiden.”
“Artiesten kunnen in het biblab hun werkplek inrichten”
Je bent industrieel ingenieur. Het verrast me dat iemand met dergelijke vooropleiding voor deze job kiest?
“Veel industrieel ingenieurs willen zo snel mogelijk een plek vinden in het bedrijfsleven. Zelden zoeken ze het in de creatieve sector. Ik dus wel, maar ik heb dan ook de specialisatie ‘ontwerpen’ gevolgd tijdens mijn studies. Dat is een kleine meer creatieve afdeling binnen de opleiding. Ik geloof dat ik ook in de toekomst zal blijven kiezen voor creatieve projecten, want de bedrijfswereld op zich interesseert me toch minder.”
Ben je zelf artistiek bezig in je vrije tijd?
“Ik heb enkele jaren gedrumd in een band. Op dit moment laat ik me graag verrassen door zowel muzikale als andere artistieke projecten. Hierin ben ik vooral op zoek naar artiesten die een authentiek verhaal brengen.”
Je hebt je studies gedaan in Kortrijk en wil straks ook je geboortestad Waregem verlaten om je daar te vestigen. Wat heb je met Kortrijk?
“Het is een stad die me inspireert. Toen ik er studeerde, heb ik dat meermaals ervaren. Je hebt er interessante plaatsen zoals de Budafabriek en het Budalab waar boeiende culturele en technologische experimenten worden opgezet. Bovendien vind ik het ook interessant dat de Budafabriek en het Budalab in een oud bedrijfspand zijn uitgebouwd. Leegstaande gebouwen op die manier hergebruiken, is alleen maar toe te juichen.”
In Waregem vind je die inspirerende plekken niet?
“Kijk, ik ben hier opgegroeid en heb hier altijd graag gewoond. Waregem is een stad die veel investeert in sport en ik juich de inspanningen van de stad dus toe. Ik ben trouwens zelf ook een sportman. Op artistiek vlak kan het wel nog een stukje beter vind ik. De oprichting van een experiment als het biblab is in elk geval een stap in de goede richting. Dat kan ook helpen om de stad op artistiek vlak nog beter op de kaart te zetten.” (Freddy Vermoere)
Info: Verenigingen of personen die met een creatief idee zitten om uit te werken, kunnen de startvergadering van het biblab bijwonen op woensdag 14 maart om 19.30 uur. p>
Interview
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier