Op de hoek van de Langestraat en de Hertstraat, de site van de vroegere Ciné Rialto, komt een opvallende horecazaak met daarboven 19 assistentiewoningen.
Ciné Rialto sloot de deuren in oktober 2012. De site werd gekocht door de nv Ghemme, die er een combinatie van horeca, commerciële ruimtes en 75 assistentiewoningen wil realiseren. Die asistentiewoningen zijn niet alleen voor ouderen bedoeld, maar ook voor bijvoorbeeld jongere mensen met een handicap die niet volledig zelfstandig kunnen wonen.
Het stadsbestuur leverde op 26 juni 2015 een vergunning af voor het grootste deel van het huizenblok, maar nog niet voor het bouwblok op de hoek van de Langestraat en de Hertstraat. Op de gemeenteraad van oktober vorig jaar vroeg gemeenteraadslid Maxim Donck (N-VA) aan schepen Claeys naar de reden daarvoor. “Blok 2 werd uit de vergunning gehaald omdat op het laatste moment er zich een opportuniteit zich aandiende voor de ontwikkelaar om een ander type brasserie te voorzien. Daardoor lieten we een aangepaste invulling toe”, legde schepen Kurt Claeys toen uit.
Opvallende sokkel
Die andere invulling blijkt er nu te zijn. Nieuwe plannen werden ingediend, het openbaar onderzoek liep tot 11 december 2015 en er werden geen bezwaren ingediend. “De plannen voorzien in een ruimte met plafonds tot 5,45 meter”, vertelt schepen Claeys nu. “Dat zorgt voor een bijzondere sfeer en biedt mogelijkheden voor een unieke zaak. Het gebouw zal een opvallende sokkel van twee verdiepingen bevatten. Daar zal zich de horecazaak bevinden. Het concept met een sokkel van twee verdiepingen willen we trouwens doortrekken op andere plaatsen in Oostende.”
“Uitgaan hoeft dus niet meer te stoppen ter hoogte van de Hertstraat. De huidige stadskanker, want zo mogen we de site wel noemen, wordt nieuw leven ingeblazen. Boven de horecazaak komen 16 woongelegenheden voor mensen met bepaalde noden. Ook de gevels van de Ciné Rialto en van de vroegere juwelierszaak Hulpiau blijven behouden. De comissie A.be – die bouwaanvragen voor erfgoedpanden beoordeelt – ziet dit als een voorbeeld van hoe je omgaat met erfgoed.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier