Oostendenaars lanceren hamburger… met bladgoud

Günther en Jelle presenteerden vrijdagavond voor het eerst de Golden Burger. © Jeffrey Roos
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

Een hamburger met 24-karaats bladgoud. Gekker, decadenter en exclusiever kan je het amper bedenken. In Oostende presenteerden Günther Pil (39) en goudsmid Jelle Roels (38) vrijdagavond de ‘Golden Burger’. En dat mag je dus letterlijk nemen.

Jelle Roels zit al 20 jaar in het vak als goudsmid. Tot begin dit jaar had hij zijn winkel op de Groentemarkt, maar sinds kort heeft hij een volledig nieuwe winkel in de Christinastraat waar ook zijn atelier aan de achterkant een duidelijke inkijk heeft. Günther is sinds drie jaar de man achter ‘Gunther’s Foodporn’. Samen zijn ze al 23 jaar hechte vrienden.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

“We kennen elkaar nog van in de tijd dat we beiden tieners waren”, vertelt Günther. “Jelle had het idee om tijdens de Late Night Shopping avond in Oostende iets speciaals te doen en had mij gevraagd om eventueel een winterbarbecue te organiseren voor de deur van de winkel. En zo ontstond het idee om bladgoud te gebruiken op de hamburger. We moesten mijn ‘food’ kunnen combineren met de ambacht als goudsmid.”

Flinterdun

“Bladgoud is letterlijk goud dat gevonden wordt in de grond en dat zo fijn wordt geplet en geklopt tot het flinterdun is en een blaadje goud wordt. Je kan het dus gewoon op je tong leggen en inslikken”, legt Jelle uit. “Als je bladgoud tussen je vingers houdt en je wrijft, dan is het weg. Bij chocolatiers en bakkers wordt bladgoud al eens gebruikt om in voeding te verwerken.”

De hamburger is ingepakt in bladgoud en zit in een zwart broodje.
De hamburger is ingepakt in bladgoud en zit in een zwart broodje.© Jeffrey Roos

Zwart broodje

De Golden Burger zelf bestaat om te beginnen uit een zwart brioche broodje met maanzaad. “Dat zwart is natuurlijk en komt van de inktvis”, verduidelijkt Gunther. “De hamburger zelf wordt koud gerookt en bestaat voor 70 procent uit rundsvlees en 30 procent varkensvlees. Dat roken gebeurt drie uur lang op 60 graden. In het vlees zitten cantharellen en lente-ui verwerkt. Op de hamburger komt vervolgens het bladgoud, aangevuld met mozzarella, tomaat, babyleaf, rode bietscheuten en truffelmayonaise.”

De hamburger zelf wordt koud gerookt en bestaat voor 70 procent uit rundsvlees en 30 procent varkensvlees

Tijdens de lancering vrijdagavond vroegen Günther en Jelle 12 euro per hamburger, maar eigenlijk kost de Golden Burger veel meer. “Het bladgoud op zich kost eigenlijk al 14 euro. Het kost 7 euro per blaadje en we gebruiken er twee. 25 blaadjes bladgoud wegen 1,75 gram. Om eigenlijk alles terug te verdienen wat je er in stopt zou je al snel aan 21 euro komen”, gaat Jelle verder. “Eigenlijk verdienen we vanavond niets aan de verkoop van de burgers. De bedoeling is dat we de Golden Burger promoten en dat we die zo in België lanceren.”

Exclusieve feestjes

Wie vanaf morgen dus een Golden Burger wil proeven, zal dat kunnen via Günthers Foodporn. “We sluiten uiteraard niet uit dat we komende zomer ook niet op foodtruckfestivals te vinden zullen zijn. Maar eigenlijk willen we het vooral op exclusieve feestjes houden. Of daar een publiek voor is? Zeker weten. Mensen willen graag wat speciaals en met de Golden Burger hebben ze dat ook. Waar het goud dan naar smaakt? Eigenlijk naar niets. Het heeft een neutrale smaak. Eigenlijk proef je niet dat er goud op je hamburger ligt, maar het gaat om het gedacht, al is het goud wel degelijk aanwezig. We nodigen iedereen uit om het te proberen”, lacht het duo tot slot.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier