Groen zegt ‘geschokt’ te zijn door de plannen om het Thermae Palace Hotel en de Koninklijke Gaanderijen te verkopen.
De stad is bezig met de organisatie van een openbare procedure voor de verkoop van Thermae Palace en de Koninklijke Gaanderijen. De stad en de Vlaamse overheid zijn samen eigenaar van de site en de bijhorende parkings. Er is een lastenboek opgesteld, waarin alle voorwaarden staan opgesomd. Eens dat is goedgekeurd door de gemeenteraad, volgens Groen wellicht in mei, kan iedereen zich kandidaat stellen voor de aankoop – het kan ook een erfpacht of een andere formule worden – van de site.
Het stadsbestuur wil de site verkopen, maar de opbrengst gaat volledig naar het Vlaams Gewest, dat mede-eigenaar is. Wel telt Vlaanderen 10 miljoen euro neer voor de restauratieen hoeft de stad daar niets voor te betalen. Bij de selectie van een koper wegen subjectieve criteria volgens Groen zwaarder door dan objectieve, in dit geval het geboden bedrag. “Hoe wordt de kwaliteit gegarandeerd als er financieel onvoldoende voorzien is?”, vraagt gemeenteraadslid Natacha Waldmann zich af. “De stad verliest de zeggenschap over de kwaliteit. Er is geen minimumbedrag vastgelegd, waardoor het risico bestaat dat het gebouw zwaar onder de waarde wordt verkocht als er geen tegenkandidaat is.”
Uitverkoop
Volgens Groen wordt de deur op een kier gezet voor de bouw van een extra gebouw en mogen een derde van de kamers seniorenflats zijn. “Er is een uitkoopvergoeding van 8 miljoen euro voorzien voor de huidige uitbater, maar dat erg ruime bedrag wordt nergens verantwoord. Dit blokkeert eerlijke concurrentie, de stad stuurt het project in één richting”, oordeelt Natacha Waldmann.
Groen noemt dit een ‘respectloos beleid dat enkel op de korte termijn denkt’. “In haar haast om de schuldenput te dempen, is het stadsbestuur al langer gestart met de uitverkoop van de stad”, aldus Groen-voorzitter Kristof Cornelis. “De stad, op zoek naar snel geldgewin, vond een privépartner en werkt op maat van deze speler. Zo wordt een Oostends vlaggenschip uit handen gegeven. Op de lange termijn wordt niet gedacht.”
Restauratiedossier
Groen vreest dat het stadsbestuur op maat werkt van de huidige uitbater Mark Vanmoerkerke, die al te kennen gaf de site te willen kopen. “Zoals de plannen van de stad en de Vlaamse overheid nu voorliggen, worden zowel de Koninklijke Gaanderijen als het Thermae Palace Hotel volledig gerestaureerd“, reageert burgemeester Johan Vande Lanotte. “De restauratie moet binnen vijf jaar volledig uitgevoerd worden. De blijvende toegankelijkheid van de Koninklijke Gaanderijen wordt hierbij uiteraard gegarandeerd.
“Voor de realisatie zijn Vlaamse subsidies voorzien, maar de restauratie zal ook en vooral betaald worden door de economische activiteit van Thermae Palace en dus niet door de Oostendse belastingbetaler. Het project zal enkele jaren duren, maar zonder twijfel willen alle betrokkenen samen deze kroonjuwelen weer laten schitteren. Van zodra de Vlaamse Regering beslist heeft, zal alles gecommuniceerd worden.” (HH)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier