Nu al voor 3,5 miljoen euro schade door wateroverlast in Moorslede

© JAN STRAGIER
Redactie KW

De zondvloed van maandag 31 mei, waarbij Moorslede liefst 100 liter regen per vierkante meter te verwerken kreeg, heeft nu ook een eerste financieel plaatje. Volgens burgemeester Ward Vergote lopen de kosten nu al op tot liefst 3,5 miljoen euro. Ook zo goed als alle landbouwers van de gemeente zijn getroffen en dienden een schadedossier in. “We staan machteloos tegenover de regen”, zegt landbouwer Marnik Vanacker.

Het verhaal van Marnik Vanacker (44) geldt bij uitbreiding voor iedere Moorsledenaar en Dadizelenaar die in de landbouwsector actief is. In de Scherminkelstraat teelt de man sinds 1999 groenten voor de versmarkt: prei, courgette, bloemkool, salade, witte kool en venkel. Marnik woont met zijn echtgenote Heidi Vangheluwe en de kinderen Lars (14), Linde (10) en Lotte (10) op de hoeve en bewerkt ongeveer tien hectare.

“Ook ik stond die bewuste 31ste mei met een bang hart naar buiten te kijken”, zegt hij. “Het water viel met bakken uit de lucht, daar sta je gewoon machteloos tegenover. “Veel van wat toen al in de grond stak, is kapot. Ik moest ook al drie weken geleden mijn prei uitgeplant kunnen hebben, maar de akkers zijn gewoon veel te drassig om ze goed te kunnen bewerken. We raken er nog op met de tractor, maar ze verlaten is een ander pak mouwen. Mijn preiplanten worden steeds ouder en zijn straks niks meer waard. Als je weet dat een preizaadje tien cent kost en ik twee miljoen zaadjes heb, is de rekening snel gemaakt.”

Ook de groenten die al op de akkers aan het groeien waren, delen in de klappen, zegt Marnik. “Een deel is zeker verloren, een ander deel zal gewoon veel minder opbrengen. Te veel regen is nog slechter dan langdurige droogte. De zaterdag voor de zondvloed hebben we een perceel met witte kool beplant. Daar kunnen we nu, meer dan een maand later, nog altijd niet op.”

1 juli als ijkpunt

Als landbouwer ben je je ervan bewust dat je afhankelijk bent van de weergoden. “Maar dergelijke omstandigheden zijn extreem”, benadrukt Marnik. “Ik hoop, net als mijn collega-landbouwers, op een periode met droog en stabiel weer. Dan kunnen we eindelijk de schade opmeten en weer deftig ons werk doen.”

Bij de andere landbouwers hoort Marnik overal hetzelfde geluid. “Niemand is gelukkig met dit weer. En iedereen liep op 31 mei een pak schade op. Honderd liter op enkele uren tijd, daar lach je niet mee, hé. We hebben zo goed als allemaal een schadedossier bij de gemeente ingediend. Hoeveel mijn schade bedraagt? Dat is op vandaag moeilijk te zeggen, maar het zal zeker in de tienduizenden euro’s lopen.”

Ook de natuur zelf kreunt onder het vele water. “Een mooi ijkpunt wordt 1 juli. Normaal kan je dan als automobilist niet meer over de maïsvelden heen kijken. Ik ben er vrijwel zeker van dat we dat dit jaar wél nog zullen kunnen doen. Dat zegt genoeg.”

Of een kleinere oogst zal zorgen voor betere prijzen, durft Marnik te betwijfelen. “Ik denk niet dat we op die manier ons jaar zullen kunnen goedmaken, want alles hangt af van de Europese markt. West-Vlaanderen is immers slechts een zakdoek groot.”

Geen drie jaar op rij

Tijdens zijn lange carrière als landbouwer maakte Marnik nog maar zelden dergelijke weersomstandigheden mee. “Het moet in ieder geval lang geleden zijn dat we nog zoveel regen op zo’n korte periode te verwerken kregen”, meent hij. “De voorbije jaren waren normaal en gelukkig kunnen we tegen een stootje. Maar dit hoeven we nu ook geen drie jaar op rij mee te maken. Je kan het vergelijken met een werknemer die plots enkele maanden niet betaald zou worden voor wat hij doet. Alleen hebben wij geen vakbond die voor ons in de bres springt. Al moet gezegd dat de Boerenbond ons door dik en dun steunt.”

Marnik maakt zich vooralsnog geen illusies om snel een tegemoetkoming van het rampenfonds te verkrijgen. “Eerst moet de regenval als ramp erkend worden, daarna moeten alle dossiers verwerkt worden. Dat zal een zee van tijd kosten… Gelukkig kwam er bij ons geen water in de woning. Want dat is minstens even erg. Mensen die hun woonkamer en keuken zien onderlopen, hebben ook een pak kosten”, besluit Marnik.

Boerenbond: steun en advies

Boerenbond West-Vlaanderen staat haar leden bij met raad en daad. “We adviseren onze landbouwers over welke actie ze moeten ondernemen en sporen alle betrokken gemeentes aan om zo snel mogelijk in actie te schieten”, legt Hans Mommerency uit. “Zo kan de procedure, die toch vrij lang duurt, zo snel mogelijk van start gaan. Leden die een contract hebben met de diepvriesindustrie, raden we aan om zo snel mogelijk contact op te nemen met het bedrijf in kwestie. Zo is er later geen discussie wanneer bepaalde zaken uit het contract niet waargemaakt kunnen worden, door de overvloedige regenval.”

Via alle mogelijke kanalen informeert Boerenbond ook over schade in tweede lijn. “Dat zijn zaken die pas later aan de oppervlakte zullen verschijnen, zoals schimmels en infecties.”

“Wij hopen met onze landbouwers mee op een periode van droog en stabiel weer, maar het is duidelijk dat we de natuur niet kunnen sturen. We weten nu al dat veel gewassen verloren zijn. West-Vlaanderen is de groentetuin van Europa, maar kreeg de voorbije maand klappen. Hopelijk kunnen we straks op een eerlijke en juiste prijs rekenen.” (Philippe Verhaest)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier