Meer Franstalige en jongere dagtoeristen aan de kust

Op topdagen komen om en bij de 200.000 dagjesmensen naar zee. © Benny Proot
Redactie KW

De kust lokte in 2018 17,9 miljoen dagtoeristen. Dat blijkt uit een studie van Westtoer. Elke toerist besteedt aan zee gemiddeld 45 euro, wat zorgt voor een inkomst van ongeveer 800 miljoen euro per jaar. In vergelijking met tien jaar geleden komen meer kinderen en meer Franstaligen naar onze kust.

Met 17,9 miljoen dagtoeristen vorig jaar scoort de kust beter dan in 2017, toen 14,4 miljoen dagtoeristen werden geregistreerd. Westtoer waarschuwt wel dat er een volledig nieuwe telmethode is ingevoerd en dat je de cijfers van 2017 en 2018 niet zomaar mag vergelijken. 35 procent van de dagtoeristen komen in juli en augustus, wat betekent dat 65 procent buiten de vakantiemaanden komt. Op een topdag, in de zomervakantie of in een verlengd voorjaarsweekend, komen zo’n 200.000 dagjesmensen naar zee.

Iets meer dan zes op de tien dagtoeristen zijn Vlamingen, waarvan 6 procent West-Vlamingen zijn die minder dan 20 km van een kustgemeente wonen. Walen en Brusselaars zijn goed voor 23 procent van de dagtoeristen en Fransen maken 13 procent van het totaal uit. Zij bezoeken vooral de Westkust. In vergelijking met het onderzoek in 2009 is het aantal Franstalige Belgen en Fransen met 5 procent toegenomen. Nederlandse dagtoeristen zijn goed voor 2 procent en vertoeven vooral in Knokke-Heist.

“Iets jonger publiek”

Dagtoeristen naar de kust zijn een trouw publiek: 90 procent van de dagjesmensen in 2018 kwam ook in 2017 minstens één keer voor een dagje naar onze kust. De mensen die op maar 20 km van een kustgemeente wonen, kwamen in 2017 zelfs meer dan tien keer. Ook andere Vlamingen en Fransen zijn trouwe bezoekers. Ruim 20 procent was er in 2017 meer dan tien keer.

Het kustpubliek is iets jonger dan in 2009. 29 procent van de dagjesmensen is jonger dan 18 jaar en dat was tien jaar terug maar 23 procent. 35 procent is ouder dan 50 jaar en dat was in 2009 36 procent. “Dat is niet toevallig, want na het onderzoek in 2009 hebben we serieus ingezet op de kindvriendelijkheid van de kust”, zegt Olivier Verhaeghe van Westtoer. “Die inspanningen hebben hun vruchten afgeworpen. Zo is er ook geïnvesteerd in onze bekendheid in Frankrijk en Franstalig België.”

Niet geheel verwonderlijk is dat de authentieke troeven van de kust nog altijd het meest aanspreken. De beleving van zee en strand blijven de belangrijkste motivatie voor een daguitstap. Andere redenen zijn de vele wandelmogelijkheden, de typische vakantiesfeer en het betere weer aan zee. De dagtoerist is gemiddeld anderhalf uur onderweg naar de kust en vertoeft er gemiddeld 6.30 uur.”

Gemiddeld 45 euro

De klassieke kustactiviteiten blijven het belangrijkst: flaneren op de dijk, een terras of tearoom bezoeken, activiteiten op het strand, shoppen en lange wandelingen. “Globaal zijn de dagtoeristen erg tevreden over hun dagje aan zee”, weet Olivier Verhaeghe. “77 procent is zeer tot uiterst tevreden en slechts 1 procent is ontevreden, maar dat heeft dan meestal met het weer te maken. Het best scoren we met de vele wandelmogelijkheden, het shoppingaanbod, de gezellige sfeer aan zee en het fietsaanbod.”

Een dagtoerist besteedt gemiddeld 45 euro per persoon aan de kust. Dat is 12 procent of 5 euro meer dan in 2009. Gemiddeld gaat 28 euro naar restaurants en cafés en 10 euro naar shopping. In totaal genereert het dagtoerisme aan de kust jaarlijks zo’n 800 miljoen euro, met een economische return voor verschillende sectoren.

“Het onderzoek geeft ook aan waar nog ruimte is voor verbetering“, zegt Olivier Verhaeghe. “Zo zien we dat de dagtoerist meer permanente strandfaciliteiten zou willen en dat ook de prijs-kwaliteitverhouding in restaurants en cafés en de beleving aan de kust, zeker ook op dagen met minder mooi weer, nog voor verbetering vatbaar is.”

Oproep

Ter vergelijking: het verblijfstoerisme was vorig jaar goed voor ruim 11 miljoen overnachtingen aan de kust. De omzet bedroeg net geen 800 miljoen euro, wat dus zeer vergelijkbaar is met het dagtoerisme. Er zijn minder verblijfstoeristen dan dagtoeristen, maar door hun logieskosten besteden ze uiteraard meer. Logies niet meegerekend, besteden vakantiegangers per dag gemiddeld 8 euro minder dan dagjesmensen.

“Het dagtoerisme aan de kust blijft een heel belangrijke sector, goed voor 23 procent van de toeristische omzet in heel West-Vlaanderen“, aldus algemeen directeur Stefaan Gheysen van Westtoer. “We moeten streven naar nog meer tevredenheid en naar een verdere vergroening en verduurzaming van het dagtoerisme. We moeten ook blijven inzetten op kwaliteit en verder werk maken van de Q-labels.”

“We vragen ook een rechtstreekse treinverbinding vanuit Antwerpen en Limburg te voorzien, want we merken dat de regio’s met een rechtstreekse trein naar de kust, Brussel, Vlaams-Brabant en Luik, ook meer dagtoeristen per trein genereren. We roepen de nieuwe Vlaamse minister van Toerisme op om opnieuw te investeren in de toeristische infrastructuur en beleving aan de Vlaamse kust“, besluit Stefaan Gheysen.

(HH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier