In het Veurnse Bakkermijmuseum worden kinderen tijdens kookworshops in de vakantieperiodes omgetoverd tot ware bakkers. Dat deden ze ook op woensdag, en dat onder de deskundige leiding van lesgeefster Nele Behaeghel.
Bij aankomst in de bakkerij van het museum krijgen de kinderen een bakkersschort- en pet. Vervolgens demonstreert lesgever Nele Behaeghel het maken van het deeg en gaan de kinderen zelf aan de slag. In een mum van tijd toveren ze de lekkerste koekjes uit hun bakkersmuts. Terwijl de koekjes bakken in de oven, trekken de kinderen met het gezin op verkenning doorheen het museum. Soms worden de koekjes ook nog mooi versierd, zoals de glas-in-lood koekjes.
Nadien keert iedereen terug naar de bakkerij om de koekjes op te halen. De workshops zijn een waar succes en zijn zeer vlug volzet. Ze gaan door tijdens de vakantieperiodes en vlug reserveren is noodzakelijk. De glas-in-lood koekjes werden vroeger zeer veel gebakken in de vorm van een ster met een kleurijke versiering in het midden. Ze zijn eenvoudig te bereiden, lekker en zelfs functioneel als versiering in de kerstboom.
En voor wie thuis aan de slag wil gaan: meng 100 gr boter met 100 gr suiker in een kom, voeg één ei, 220 gr bloem en een snuifje zout bij en meng tot één geheel. Laat één uur opstijven in de koelkast, rol het deeg uit en maak figuren met vormpjes. Verwijder met een kleinere vorm wat deeg uit het koekje en decoreer het met kleurrijke geplette snoepjes. Bak de koekjes 10 min. in een voorverwarmde oven op 180° gedurende 10 min. p>
(JT)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier