De fusie tussen kunstencentrum De Werf en Vrijstaat O. heeft een negatief gevolg voor jazzliefhebbers : het tweejaarlijks festival Jazz Brugge wordt opgedoekt. Althans voorlopig.
Dit jaar komt er geen achtste editie van het vierdaags jazzfestival Jazz Brugge in het Concertgebouw. In 2002 werd naar aanleiding van Brugge Europese Culturele Hoofdstad de vzw Jazz Brugge opgericht, met als doel om de twee jaar een festival met hedendaagse Europese jazzensembles in te richten.
Ongenoegen
De vier tenoren van de vzw Jazz Brugge – Rik Bevernage, Willy Schuyten, Jos Demol en Filip Delmote – hebben besloten om dit jaar te passen, uit ongenoegen, omdat zij noch als persoon noch als organiserende vzw betrokken werden in de toekomstgesprekken tussen Vrijstaat O., De Werf en het Concertgebouw over een nieuw jazzfestival. Rik Bevernage is nochtans de voormalige directeur van De Werf, die meerdere decennia werkte aan de uitbouw van dit kunstencentrum.
De vzw Jazz Brugge krijgt jaarlijks een stadstoelage van 8.900 euro voor alternerend de organisatie van het jazzfestival en van de Belgian Jazz Meeting, waarop beloftevolle, jonge Belgische bands gepresenteerd worden aan internationale jazzpers. Vorige week gaf de Brugse gemeenteraad aan burgemeester en cultuurschepen Renaat Landuyt het fiat om die subsidie dit jaar aan de vzw Jazz Brugge te geven voor de organisatie van een labelnight. Op zaterdag 8 oktober wordt het jazzlabel van De Werf gepromoot, met concerten van tien bands en de live voorstelling van drie nieuwe cd’s in het Concertgebouw. In februari 2012 zette De Werf ook al een labelnight op touw in het Concertgebouw n.a.v. de 100ste cd op dit Brugse platenlabel én het tienjarig bestaan van het Concertgebouw. Maar dit staat los van Jazz Brugge en beperkt zich tot één avond.
“We hebben die vraag voor een labelnight gesteld aan het stadsbestuur om, gezien de overgangssituatie (de fusie van De Werf en Vrijstaat O. en alle gevolgen) onze jaarsubsidie te mogen aanwenden voor deze manifestatie. Normaal gezien komt dan in 2017 opnieuw een Belgian Jazz Meeting”, zegt Rik Bevernage.
Nieuwe jazzplannen
Ondanks het feit dat Jazz Brugge enkel hedendaagse jazzgroepen uit Europa (een uniek en gedurfd profiel) en dus geen grote namen uit de Verenigde Staten op de affiche plaatste, lokten alle edities 2.000 à 2.500 jazzliefhebbers naar het Concertgebouw. Jazz Brugge kreeg van Vlaanderen in 2014 een projectsubsidie van 25.000 euro, de vorige edities 20.000 euro. Ter vergelijking : het veel commerciëlere Jazz Gent, dat het begrip ‘jazz’ veel ruimer interpreteert, krijgt een projectsubsidie van 300.000 euro.
Vrijstaat De Werf heeft de intentie om vanaf 2017 een nieuw jazzfestival op te zetten, met naar wij vernamen een ander profiel dan het ter ziele gegane Jazz Brugge. Persverantwoordelijke Pieter Koten zegt : “Vrijstaat O. en De Werf fuseren pas op 1 januari 2017. De nieuwe organisatie zal jaarlijks een jazzfestival organiseren, alternerend in Brugge en Oostende. De eerste editie vindt plaats in Oostende (2017), de volgende editie in Brugge (2018). De precieze invulling (thema, looptijd,…) van het festival in Brugge zijn we momenteel aan het uitwerken met het Concertgebouw.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier