Het nieuwe seizoen 2016-2017 van het Concertgebouw focust op Rusland, met zwierige balletmuziek, grootste symfonische orkesten en sterartiesten. Vorig jaar kreeg Brugse cultuurtempel 140.000 bezoekers over de vloer, onder wie 11.000 -26 jarigen.
Sedert mei 2015 is het Concertgebouw erkend als grote Vlaamse culturele instelling. Er zijn slechts zeven cultuurhuizen in Vlaanderen – geen enkel andere onze provincie – die die erkenning en bijhorende subsidiëring te beurt vallen. Het verhoogt ook de uitdaging om te mikken op een kwalitatieve programmering die een divers en breed publiek op een laagdrempelige manier naar het Concertgebouw lokt.
Acoustic Power
Algemeen directeur Katrien Van Eeckhoute is alvast blij met de recente Accesprijs die het Concertgebouw kreeg om deze muziektempel toegankelijk te maken voor jongeren : “Ons project Acoustic Power bereikte 2.000 17-jarigen. Daarnaast zijn er 600 scholen bij ons op bezoek geweest voor het bijwonen van een concert of dansvoorstelling.”
Artistiek directeur Jeroen Vanacker stelde het nieuwe seizoen voor : “Een jaar lang neemt het Concertgebouw zijn publiek mee naar Rusland. Giganten als het Russian National Orchestra of Alexei Lubimov brengen werk van de grootste Russische componisten, met bijzondere aandacht voor Tchaikovsky en Shostakovich. Aan verhalende meesterwerken uit de twintigste eeuw is er evenmin een gebrek : Le Sacre, De houten prins, Hertog Blauwbaards burcht en de Wonderbaarlijke Mandariin zijn magische werken om live te ervaren. Naast Bartok en Stravinsky staat er met een domein Louis Andriessen en Rosas‘ productie Rain op muzikek van Steve Reich ook heel wat minimal music op het programma.”
Creaties
“Komend seizoen passeren meer dan twintig premières de revue en coproduceert het Concertgebouw elf producties. we hebben negen creatieopdrachten uitgeschreven. Ons festival December Dance focust op de Britse dans. We vieren feest met Iedereen Klassiek en breiden onze deelname aan het Klarafestival uit : in een tweedaagse zorgen we voor een historische filmproductie en een muziektheatervoorstelling rond Les Ballets Russes.
“In maart 2017 vindt de eerste editie plaats van ode gloednieuwe muzikebiënnale B Major, waarvoor Anima Eterna Brugge een Gershwin-project realiseert en waarbij een concertparcours uitgetekend wordt. Tijdens de krokusvakantie zullen de professionele muziekactoren in Brugge hiervoor de krachten bundelen. Daarnaast brengen we minder conventionele out-of-the-box concerten, lecture-performances en familievoorstellingen aan”, besluit Jeroen Vanacker.
(SVK)
Info en tickets : www.concertgebouw.be
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier