Op maandag 14 maart om 14 uur hield de Orde van Advocaten een minuut stilte in het Justitiepaleis. Op die manier protesteren de advocaten tegen de besparingsmaatregelen van de overheid en de hervorming van de tweedelijnsbijstand. “De juridische bijstand aan minder gegoede mensen komt in het gedrang. Er zal een remgeld ingevoerd worden en de advocaten worden minder vergoed voor pro deo’s”, hekelt mr. Filip Mourisse, voorzitter van het Bureau voor Juridische Bijstand.
Gezien de gestegen armoede, ook in ons land, doen steeds meer mensen een beroep op juridische bijstand. Voor het juridisch jaar 2014-15 werden 17.447 dossiers aangemaakt en werden 16.952 beëïndigd. Dat betekent dat er in het Brugs gerechtelijk arrondissement 34.399 minder gegoede personen een pro deo advocaat onder de arm namen om hun rechten te verdedigen.
Drempel
Justitieminister Koen Geens wil dat de hervorming van de tweedelijnsbijstand in voege treedt vanaf 1 september 2016. Dat verontrust de Orde van Advocaten in Brugge. Mr. Filip Mourisse stelt : “De maatregelen die de minister wil invoeren, beperken de toegang tot juridische bijstand voor min vermogende personen. zo zal er een remgeld opgelegd worden dat per dossier en per instantie dient betaald te worden door de rechtzoekende. Sowieso zal dit de drempel tot Justitie verhogen.”
“Bovendien worden alle gelijkgestelde categorieën afgeschaft. Het gaat om rechtzoekenden die automatisch in aanmerking komen voor gratis juridische bijstand, mits zij een bewijs voorleggen : leefloners, minderjarigen. Nu wil de minister eerst nagaan hoe bijvoorbeeld de financiële gezinssituatie van een minderjarige is.”
Vergoedingen
“Tenslotte wil de regering besparen op de vergoedingen van de advocaten. Alle prestaties hebben een code die recht geeft op punten. Elk punt vertegenwoordigt momenteel 25 euro. De minister wil het aantal punten tot een derde herleiden. Dat er nood is aan een hervorming, betwisten wij niet. Maar de minister kan niet garanderen dat een punt dan meer waarde, bijvoorbeeld 75 euro krijgt. Indien de vergoedingen naar een derde herleid worden, zullen steeds minder advocaten happig zijn om juridische bijstand te verlenen.”
Andere acties
“Het gevolg is dat steeds minder arme mensen hun rechten zullen kunnen laten verdedigen. ook zij hebben recht op een kwalitatief hoogstaande rechtszorg. Al meer dan tien jaar zijn de vergoedingen voor advocaten niet meer aangepast. De Balie is trouwens vragende partij om aan advocaten een marktconforme vergoeding toe te kennen”, aldus mr. Filip Mourisse, die naar Antwerpen trok voor een vergadering van de Orde van Vlaamse Balies. Die beraadt zich voor andere protestacties…. (SVK)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier