Brugge stelt de renovatie van de Biekorf-site uit omwille van hoge kosten coronacrisis

© Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

De financiële impact van de coronacrisis dwingt de Stad Brugge om enkele grote uitgaven te herbekijken. Het renovatieproject voor de Biekorf-site, die 9 miljoen euro kost, wordt on hold gezet. Het relanceplan krijgt voorrang.

De coronacrisis heeft een grote financiële impact op de inkomsten- en uitgavenstroom van Stad Brugge. Heel wat inkomsten vallen grotendeels weg. De minderinkomsten worden nu al geraamd op 13,2 miljoen euro (vooral ten gevolge van minder toerisme, sluiting musea en verminderde parkeerinkomsten).

“Minder inkomsten zorgen ervoor dat er minder uitgaven kunnen gebeuren. Daardoor ziet het stadsbestuur zich genoodzaakt om ook enkele grote uitgaven te herbekijken en keuzes te maken. Na uitvoerig onderzoek besliste het stadsbestuur om het renovatieproject van de site Biekorf/Stadsrepubliek on hold te zetten en deze niet meer in de huidige legislatuur te realiseren”, zegt Dirk De fauw.

Stadsrepubliek

Vorig jaar stelde het stadsbestuur Architectuuratelier Dertien12 en zijn partners aan als multidisciplinair ontwerpteam om het project ‘De Stadsrepubliek’ uit te tekenen. Ook de verbouwing van de Biekorfsite maakte daarvan deel uit, waarbij het de bedoeling was om de Bibliotheek en het Cultuurcentrum een nieuw en duurzaam elan te geven en in het gebouw ook Brugge Plus onderdak te geven.

Bibliotheek De Biekorf en het Cultuurcentrum zullen wel hun stek blijven behouden op de huidige locatie (Kuipersstraat). Bezoekers kunnen er dus blijvend terecht voor alle dienstverlening. Voor het personeel maakt Stad Brugge een nieuwe huisvestingsoefening, rekening houdend met het meer inzetten op telewerk.

Relanceplan

Door dit project on hold te zetten, geeft het stadsbestuur negen miljoen euro minder uit. “Nog meer dan ooit zal het bestuur het beschikbare budget beheren als een goede huisvader en de financiële middelen inzetten in sectoren die het meeste zorgen voor een relance van de stad”, zegt burgemeester Dirk De fauw.

Zo worden onder meer het relanceplan voor economie en toerisme en het actieplan ‘retail & horeca’ onverminderd uitgevoerd, krijgen kwetsbare doelgroepen extra ondersteuning (sociaal relanceplan), gaat de bouw van het beurs- en congresgebouw (Beursplein) nog steeds voort, en zal ook de nieuwe museumsite (Garenmarkt) straks gerealiseerd worden.

“Het bestuur kiest ervoor om projecten/infrastructuur ten dienste van de burger te vrijwaren: Xaverianensite, sportzaal Koolkerke en Koude Keuken, Scharphoutsite Lissewege en het administratief centrum van Sint-Andries blijven op de projectlijst voor uitvoering staan, net zoals de projecten in het kader van de revitalisering van Zeebrugge (onder meer site Knaepen). Stad Brugge zal dus in de toekomst blijven investeren, want de stad en haar inwoners hebben er alle belang bij dat Brugge snel heropleeft na de coronacrisis”, aldus de Brugse burgemeester.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier