Basisnota Tommelein-De Vriendt voor nieuwe coalitie in Oostende al klaar

Wouter De Vriendt en Bart Tommelein vonden elkaar vrij snel in een basisnota voor een coalitieakkoord. © Edwin Fontaine
Hannes Hosten

Een ‘positief verbindend discours’. Dat is het resultaat van het overleg tussen Bart Tommelein (Open VLD) en Wouter De Vriendt (Groen) over een nieuw bestuursakkoord in Oostende. Een basisnota is klaar en heeft ook al de goedkeuring van N-VA en CD&V.

Woensdagavond besloot Groen om gesprekken aan te knopen over een coalitie met Open VLD, N-VA en CD&V, de droomcoalitie van Bart Tommelein. Groen wou wel verduidelijkingen over cruciale punten en daarover is de voorbije dagen al overlegd. Het resultaat is een basisnota voor de opmaak van een bestuursakkoord. “Deze nota verankert al enkele fundamentele beleidskeuzes“, luidt het. De vier partijen zijn vanmorgen al rond de tafel gaan zitten om afspraken te maken voor verdere gesprekken.

“Allemaal Oostendenaar”

Het Mechelen van Bart Somers, het grote voorbeeld van Bart Tommelein, komt in de nota regelmatig terug als inspiratiebron. Zo zegt de nota onder de noemer ‘Allemaal Oostendenaar’ dat het nieuwe stadsbestuur focust ‘op wat ons bindt en niet op wat ons scheidt. We ontwikkelen projecten voor meer dialoog en ontmoeting. Tegelijk zijn we niet blind voor de uitdagingen die integratie met zich meebrengt. Het beleid van de stad wordt gekenmerkt door drie woorden: respect, vertrouwen en kansen.”

Maar verder lezen we: “We zijn alert voor radicalisering. Nederlands is de voorwaarde voor integratie. Het volgen van Nederlandse lessen is een must.” De stad moet ook een beleid tegen discriminatie op de huurmarkt, de arbeidsmarkt en voor gelijke kansen ontwikkelen.

Armoede

Armoedebestrijding is een prioriteit en er komt een ‘doorgroeihuis’, dat mensen zonder domicilie in eerste lijn tijdelijk opvangt. De ontmoetingscentra worden ‘wijkantennes’ voor de detectie van armoede en eenzaamheid. Er komt een woonzorgloket en een toegankelijkheidstoets voor mindervalide mensen.

Autoluw

“We gaan resoluut voor een autoluwe binnenstad. Slimme camera’s kunnen inwoners, zorgverstrekkers en tweede verblijvers toelaten tot de stad. We hebben de ambitie om ‘de fietsstad van Vlaanderen te worden’. We zetten in op randparkings. Van zodra de randparkings zijn gebouwd, kan de vergroening van het stadscentrum, bijvoorbeeld het Mijnplein, starten.”

“Vanaf 2019 wordt autoloze zondag een feest in de stad. Voor de problematiek Torhoutsesteenweg onderzoeken we alle pistes bij de start van de legislatuur. Iedereen is het erover eens dat de files aangepakt moeten worden. Alle pistes worden onderzocht, inclusief de N358 – langs het Plassendalekanaal in Snaaskerke – als ring rond Oostende.”

Woonplan

De nieuwe coalitie gaat voor een plasticvrij Oostende. Er komt een woonplan en een bouwnota en een ‘focus op open ruimte’. “We mikken niet op nieuwe grootschalige appartementenbouw, maar vooral op een gediversifieerd woningaanbod met de nadruk op inbreiding en vernieuwende woonvormen voor gezinnen en singles“, zegt de nota.

Het ‘klavertje vier’ wil ook volop inzetten op de wijkagent en op ‘stadsmariniers’, ambtenaren die een wijk door en door kennen en er het aanspreekpunt zijn. Dat laatste voorstel komt uit het programma van CD&V.

Het nieuwe bestuur onderzoekt de inplanting van een evenementenhal, waarbij het oude zwembadgebouw een optie is. Bij de start van de legislatuur komen er ook al stappen om de Thermen in ere te herstellen.

Mascotte James

Ook communicatie en inspraak moeten verbeteren, met onder meer een onafhankelijke ombudsman, wat uit het Open VLD-programma komt. Ook uit het liberale programma komt de ‘kindvriendelijke uitstraling’ van Oostende, met een mascotte, een klaspop, die verwijst naar de figuur van James Ensor. Dat figuurtje moet in elk aspect van de stad terug te vinden zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier