Corona zorgt voor moeilijke start trimsalon: “Maar niets houdt mij tegen om mijn droom te verwezenlijken”

Ester Porteman samen met de Australische herder Levi.© KVCL
Ester Porteman samen met de Australische herder Levi.© KVCL
Redactie KW

Ester Porteman (23) opende eind 2019 haar eigen hondentrimsalon De Trimmerij in de Vrijestraat in Pollinkhove. Maar door corona werd het een start met vallen en opstaan. Momenteel is De Trimmerij nog haar bijberoep, maar Ester droomt ervan om in de toekomst te kunnen leven van haar trimsalon.

“Werken met dieren was reeds een kinderdroom”, zegt Ester Porteman. “Na mijn middelbaar volgde ik bij Syntra in Veurne de opleiding ‘hondentrimmer en uitbater honden- en kattenpension’. Toen ik bezig was met de opleiding voelde ik meteen: dit is de job van mijn leven! De stap was dan ook snel gezet om mijn eigen trimsalon te starten.”

Workshops

Na haar opleiding bleef Ester stage lopen op haar stageplaats, ging ze helpen in andere trimsalons en maakte ze zo kennis met verschillende werkmethodes. “Op basis van al die ervaringen heb ik mijn eigen manier van werken ontwikkeld”, zegt de jonge hondentrimster. “Ik volg trouwens nog steeds workshops om mij bij te scholen.”

Momenteel is De Trimmerij nog Esters bijberoep. “Maar het is mijn droom om ooit mijn eigen trimsalon fulltime te kunnen uitbaten”, zegt ze. “Mijn hoofdberoep is nu trouwens ook honden trimmen in een ander trimsalon. Ik ben heel dankbaar dat ik die kans krijg. Zo kan ik iedere dag bijleren terwijl ik de job uitoefen waar ik zo van hou.”

Eigenaars van honden in alle maten en gewichten kunnen bij De Trimmerij terecht voor een kwalitatieve vachtverzorging van hun viervoeter. “Ik vind ze allemaal geweldig. Zelf heb ik een Australische herder en ben me in dat ras aan het specialiseren. Ik verkoop ook professionele shampoos, badjassen voor honden en verzorgingsmaterialen zoals borstels en kammen.”

Toen Ester Porteman in december 2019 startte met De Trimmerij was van corona nog geen sprake. Maar in maart sloeg het coronavirus ongenadig toe, met alle gevolgen van dien. “De eerste lockdown viel voor mij nog mee”, zegt Ester. “Ik werkte toen nog deeltijds bij de Spar en kon dus gewoon doorwerken. In het salon was het sowieso nog niet zo heel druk omdat ik nog maar pas was begonnen. Het was financieel wel een beetje moeilijk omdat ik voor een parttime job had gekozen om mijn hondentrimsalon te kunnen opbouwen en ook kosten had gemaakt om de zaak op te starten terwijl er tijdelijk geen inkomen was van het trimsalon.”

Veel steun

“Maar de tweede lockdown viel me heel wat zwaarder”, gaat ze verder. “Ik was toen net parttime bij een ander trimsalon aan de slag gegaan waar ik dus ook niet mocht werken. Financieel heel zwaar, want ik kreeg maar 70 procent van mijn loon van mijn parttime hoofdberoep en voor mijn bijberoep kreeg ik niets. Mijn trimsalon begon net goed op gang te komen en dan wordt er beslist dat je moet sluiten. Ik had het gevoel dat ik weer van nul moest beginnen, want ik heb nog niet dat vaste cliënteel in vergelijking met een trimsalon dat al jaren bestaat. Ik heb het daar heel moeilijk mee gehad. Het is niet te onderschatten wat dat mentaal met je doet en hoeveel energie dat van je vergt. Gelukkig kreeg ik veel steun van de mensen rondom mij en van andere uitbaters van hondentrimsalons. Dat gaf me veel moed. Ik ben erg gelukkig dat we nu weer open zijn en het supergoed gaat in mijn trimsalon.”

Geweldige klanten

De toekomst is door corona nog steeds heel onvoorspelbaar. “Dat maakt me soms wel wat bang”, besluit Ester. “Maar ik probeer zo positief mogelijk te blijven. Ik heb momenteel geweldige klanten en ik hoop dat er nog veel mogen bijkomen. Ik ben heel ambitieus en verlang om hondentrimsalon De Trimmerij zo snel mogelijk fulltime te kunnen uitbaten. Niets houdt mij tegen om mijn droom te laten uitkomen!” (KVCL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier