Veelzijdige Ianthe Tavernier deelt haar West-Vlaamse roots en praat over haar succesvolle debuutsingle ‘Ik ben wie ik ben’
Bernard Tavernier en Simone Vernimme alias Bompa en Bonnie – nu beiden 93 jaar – zagen het levenslicht in 1928 en zijn beiden afkomstig uit Brugge. Voor hun werk verhuisden ze op hun 40ste levensjaar echter naar Edingen. Bernard en Simone zijn de grootouders van de veelzijdige Ianthe Tavernier. Ook haar papa werd geboren in Brugge. Het grote publiek herkent haar vaak als ‘Floor’ uit ‘De Buurtpolitie’ en ondertussen scoort ze met haar Nederlandstalige debuutsingle ‘Ik ben wie ik ben’ meteen ook een dikke top 10-hit.
Je scoort met jouw eerste officiële single. Proficiat, maar we zijn het eens gaan opzoeken en volgens ons heb jij een paar jaar geleden toch ook al iets muzikaal uitgebracht, niet?
Ianthe: “Dat klopt gedeeltelijk, want ik vermoed dat jij nu suggereert naar ‘Vuur’, een liedje dat destijds verbonden was aan de musical waar ik in meespeelde. Jelle Cleymans had die toen geschreven en de song was toen ter promotie van de musical ‘Iedereen beroemd’. Die vertelde het verhaal van een zangeres die zocht naar succes. ‘Vuur’ is uitgekomen als een single-release, maar vooral in het kader en ter promotie van die musical. Ik beschouw ‘Ik ben wie ik ben’ als mijn debuutsingle, omdat ik zelf heb meegeschreven aan deze song en ook heel nauw betrokken was bij de muziekopnames, het draaien van de videoclip en alles wat erbij hoort.”
Waarom heb je plots gedacht van: ik wil nu ook beginnen zingen, ik wil iets uitbrengen?
Ianthe: “Goh, eigenlijk is dat niet ‘plots’ gekomen, maar het idee is langzaam gerijpt en toen alle puzzelstukken op z’n plek lagen, werd het concreet. Ik ben al van kleins af aan met muziek bezig. Toen ik in 2017 aan ‘Steracteur Sterartiest’ meedeed, begon dat wel wat aan te wakkeren. Ik vond dat zo leuk om als mezelf op een podium te staan. Ik speel inderdaad veel musicals en theaterrollen, dus is het eens zo fijn om er als Ianthe te staan, die muziek maakt waar ze helemaal achter staat. Ik ben een heel energiek, springend persoon op het podium en die goesting bleef wel wat hangen. Toen ik samen begon te werken met House Of Entertainment hebben ze het ook nog eens laten vallen om met eigen muziek te beginnen. Dat idee is blijven hangen en omgezet in ‘Ik ben wie ik ben’, een single die heel goed is onthaal door het publiek en de media. Ja, dat doet deugd. Het werkt zo motiverend dat we in de achtergrond al volop bezig zijn met nieuwe ideeën uit te werken. Natuurlijk in de hoop om er nog meer uit te brengen.”
Is het ook zo dat je misschien door corona meer tijd had om te schrijven, om nummers te creëren?
Ianthe: “We waren al voor corona bezig met muziek schrijven, in eerste instantie heeft corona dat proces zelf vertraagd. Maar uiteindelijk konden we dit toch terug opstarten en gezien corona er ook voor zorgde dat mijn agenda verder heel rustig was, kon ik er inderdaad iets meer tijd voor nemen. Ik zat – op een veilige afstand natuurlijk – samen met mensen en we hebben zelf via een zoommeeting geschreven. Ik vond het wel heel belangrijk dat ik de tijd kon nemen om iets te maken waar ik ook wel 100% achterstond.”
Ondanks je jonge leeftijd heb je al veel bereikt. Je bent ook bekend door jouw rol in ‘De Buurtpolitie’. Je doet theaterwerk, je speelt in musicals, dan ligt een solo-carrière makkelijk in het verlengde en is het een volgende logische stap…
Ianthe: “Ik probeer me altijd zo breed mogelijk op te stellen. Toen ik jong was, studeerde ik harp in de muziekschool. Muziek en alles er rond zat er eigenlijk van jongs af aan al in. Ik ben snel dan naar musical gegaan, maar probeer me zo breed mogelijk op te stellen. Acteren in een theaterstuk, in een musical spelen of gewoon zingen op een podium, alles kan. Het is heel leuk om je daarin te ontplooien en te ontdekken.”
‘Ik ben wie ik ben’ is een autobiografisch nummer of niet?
Ianthe: “Er zit een beetje een dubbele boodschap achter. Langs de ene kant – als je goed naar de tekst luistert – gaat het over een liefdesbreuk. Iets waar iedereen al eens mee te maken had. Ik vind dat een heel dankbaar onderwerp om over te schrijven. Ik maakte ook al liefdesbreuken mee, maar toch is het niet specifiek heel autobiografisch. Ik denk dat veel mensen zich hierin zullen herkennen. Het gegeven ‘Ik ben wie ik ben’ is ook een beetje een statement van ik blijf mezelf. Jij mag kiezen voor perfect, maar ik probeer wel mezelf te blijven. Dat is ook een beetje een statement over de huidige situatie en de huidige maatschappij, waar ze best wel hoge verwachtingen van ons hebben. Ze stellen een ideaal beeld op dat allemaal perfect en mooi is. Persoonlijk als ik naar mezelf kijk, kan ik dat ideaalbeeld niet nastreven, en dat is okee. Dat wil ik ook een beetje duidelijk maken. Als je kijkt naar sociale media wat niet meer weg te slaan valt in de wereld… Iedereen probeert perfect te zijn, maar je mag trots zijn op wie je bent. Ook al heb je op jouw leeftijd nog niet bereikt wat je wilt, dat is okee.”
Is dat vooral een boodschap naar jongeren toe?
Ianthe: “Ja, dat alles goed komt weet je nooit op voorhand, maar je merkt dat jongeren heel hard op zoek zijn naar zichzelf. Je mag zijn wie je bent en anderen ook duidelijk maken van stop met negatieve opmerkingen te maken. Iedereen geeft altijd zoveel commentaar op elkaar, waarom toch?”
Is dat niet de gewoonte van alle mensen dat ze dit doen? Onbewust misschien?
Ianthe: “Iedereen geeft wel eens commentaar of bepaalde opmerkingen, maar soms is het buiten proportioneel. Op een correcte manier mag je zeker je eigen mening geven. Ik heb soms het gevoel dat de maatschappij negativiteit aanwakkert: meteen komt er protest, voor iets wat je volgens mij met een gezonde dialoog ook kan oplossen.”
Sta je achter het feit dat de jongeren recht hebben op vrijheid? Dat ze zelf hun kledingkeuzes mogen bepalen, op school dragen waar ze zich goed bij voelen? Ianthe: “Ik sta volledig achter het vrijheidsprincipe, op voorwaarde dat mensen er dan ook verstandig mee omgaan. Dat zou ideaal zijn, want dan hoeven er geen regeltjes meer te worden gemaakt en uitgevonden (lacht) .”
Hebben jongeren nood aan regels, omdat ze bijvoorbeeld tijdens de corona opgesloten zaten?
Ianthe: “Goh, we hebben ons allemaal heel hard moeten houden aan de regels, met een goede reden natuurlijk. Gezondheid gaat boven alles. Maar als jongeren met iets zitten, willen ze dat kwijt. Ik kan me voorstellen dat zoiets de voorbije maanden minder evident was. Het zou niet mogen, maar soms kookt het potje dan eens over .”
Ging jij dat vroeger ook gedaan hebben?
Ianthe: “Ik was iemand die heel hard op zoek was geweest naar zichzelf, nog steeds hoor. Maar ik denk dat iedereen dat wel doet. Pas op het einde kan je terugblikken van wat je leven is geweest. Ik had nooit een mega statement, maar met mijn single wil ik zeggen: ik heb ook ermee gestrubbeld met we ik ben . En gaat het wat moeilijker of langzamer, dat is okee. Toen ik 30 was, heb ik heel hard geweend omdat ik dacht: mijn kinderjaren zijn voorbij. Nu moet ik een huis hebben, een partner, aan kinderen denken… ik had dat allemaal niet. Maar ik ben dan gaan nadenken dat dit ook okee is om dat niet allemaal al te hebben. Ik mag dankbaar zijn voor alle projecten die ik tot nu toe al heb mogen doen, en daar heb ik heel hard voor gewerkt.”
Je zit ongetwijfeld nog met veel toekomstdromen. Wat wil je dat de toekomst nog brengt op muzikaal vlak?
Ianthe: “ Op muzikaal vlak gaan we eerst kijken wat deze debuutsingle doet, wat de reacties zijn. En daarna gaan we kijken om een repertoire op te bouwen. Het is leuk om daaraan te werken. Ik ben daar best wel creatief mee en wil dat allemaal meemaken. We nemen inderdaad de tijd om alles rustig op te bouwen en ondertussen kijken we hoe we invulling kunnen geven aan de optredens. Maar nu ligt de focus op mijn debuutsingle. Alles stap voor stap. Ik heb tijd.” (PADI)
De debuutsingle ‘Ik ben wie ik ben’ vind je terug op alle grote streamingsplatforms.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier