In ‘De (un)happy single’ roept Raf Van Bedts singles en beleidsmakers op tot actie

Raf Van Bedts
Patrick Depypere
Patrick Depypere Medewerker KW

Bijna één miljoen Vlamingen zijn alleenstaand. Toch blijft onze maatschappij ingericht op maat van klassieke gezinnen. Voor Raf Van Bedts de aanleiding om het thema in De (un)happy single. Het zoetzure leven van kinderloze alleenstaanden te boek te stellen. In zijn eerste pennenvrucht legt hij de zenuwen bloot van de singlestatus in Vlaanderen en formuleert hij actiepunten voor een leefvormneutrale maatschappij. De officiële voorstelling vond plaats in de bibliotheek van Scherpenheuvel-Zichem. Vlaams viceminister-president Gwendolyn Rutten leidde het boek in en erkende dat het thema politiek onderbelicht blijft.

Raf Van Bedts woont in Scherpenheuvel-Zichem, bekend voor zijn bedevaartsoord, Ernest Claes (De Witte van Zichem) en de Norbertijnerabdij van Averbode. “Mijn band met West-Vlaanderen is eigenlijk een ‘leiband’, want de helft van mijn huishouden is afkomstig uit Ardooie, namelijk mijn hond Brinck. Een Duitse staander korthaar. Ik heb vooral een professionele band met West-Vlaanderen. Ik werk in het Vlaams Parlement als politiek adviseur en volg onder meer de dossiers Landbouw en Visserij. Vermits West-Vlaanderen dé landbouwprovincie van België is (1/3 van de totale landbouwproductie gebeurt daar) en de Visserij per definitie aan de kust en op zee gebeurt, heb ik veel contacten met West-Vlaamse landbouwers, vissers en hun organisaties. Op persoonlijk vlak heb ik niet meteen familiale banden met de kustprovincie”, bekent Raf. “Uit mijn Songfestivalperiode heb ik wel banden met West-Vlaanderen:

onze eerste vergaderingen voor de oprichting van Eurosong.be vonden plaats in Kortrijk. We hebben onze vzw destijds opgericht met mensen als de (toen nog piepjonge) Xavier Taveirne en toenmalig Radio 2-presentator Bart Pieters. Ro Burms en Johan Verstreken waren onze beschermheren. Ik heb genoeg ervaring dus met de West-Vlaamse ondernemingsgeest en werkijver.”

Het aantal alleenstaanden blijft in sneltempo groeien. In Vlaanderen zijn ze al met 976.693. Dat is méér dan de 940.493 gehuwde koppels met één of meer kinderen. “Alleenstaanden vormen één huishouden op drie, gehuwde koppels met kinderen één op vijf. Nochtans worden politieke beslissingen geënt op klassieke gezinnen. Dat is niet meer van deze tijd. Alleenstaanden kijken aan tegen een pak meerkosten, schaalnadelen en ongelijkheden.”

Volwaardig deel van het servies

In een tot de nok gevulde leeszaal van de bibliotheek van Van Bedts’ thuisbasis Scherpenheuvel-Zichem tekenden de burgmeester, eerste schepen en OCMW-voorzitter van Scherpenheuvel-Zichem present. Ook ACLVB-voorzitter Gert Truyens en zangeres Liliane Saint-Pierre, luisterden naar Van Bedts’ betoog. Parlementsleden Gwenny De Vroe, Bob Savenberg en Robby De Caluwé kwamen de auteur een hart onder de riem steken. “Aanvankelijk waande ik me één van die potten waarop een dekseltje past. Inmiddels ben ik al meer dan 25 jaar een sauspannetje: zonder deksel, maar wel volwaardig deel van het servies!” Raf Van Bedts zette de toon met een genuanceerd maar militant pleidooi waarin hij singles opriep niet passief een tweederangsrol te ondergaan, maar zelfbewust in het leven te staan: “Maak van jezelf geen lijdend voorwerp, wees een onderwerp!”

Komaf maken met klassieke clichés!

“Hoe dan ook worden singles in België genaaid: met grote en kleine steken. Soms in sterke mate, soms subtieler.” Van Bedts maakte ook komaf met de klassieke clichés. Wie als single klaagt over zijn status, krijgt meteen ‘het is je keuze’ voor de voeten geworpen. Het is de omgekeerde wereld: als single starten we allemaal. Of bestaat er zoiets als gedwongen huwelijken? Ook de term ‘happy single’ is zo’n dooddoener, terwijl elke single goede en kwade momenten heeft. Bij mijn weten is elk koppel ook niet standaard unhappy.”

Wereldkampioen belast worden

Raf Van Bedts: “In België zijn we wereldkampioen belast worden. Een eigen woning verwerven met één inkomen wordt moeilijk. Ga je op reis betaal je altijd relatief meer dan koppels of gezinnen. Op het werk sta je vooraan om overuren te kloppen, maar achter in de rij om je verlofdagen te kiezen. Sociale voordelen, fiscale kortingen ter compensatie van meerkosten? Helaas! Maar wie kijkt er naar ze om als ze op hun oude dag eenzaam wegkwijnen? Pas wanneer ze sterven staat vadertje staat weer op de eerste rij om hun erfgenamen meer dan de helft van hun nalatenschap afhandig te maken.”

Een recente studie bevestigt de bevindingen. Van Bedts: “Het leven is voor niemand duurder geworden dan voor singles. Terwijl de stijging voor koppels ongeveer 8% bedroeg, was dat voor singles rond de 12%. Of in absolute cijfers: een single spendeert gemiddeld 4.837,25 euro per jaar aan boodschappen. Dat is 1800 euro méér dan een kinderloos koppel per persoon, waar er sprake is van 3.060 euro per persoon.”

Reuzen op lemen voeten

“Zelfs wie het geluk heeft een goed betaalde job te hebben, gezond en goed omringd te zijn, wordt een reus op lemen voeten zodra één of meer van die zaken wegvallen. “Ik heb geen klaagboek willen schrijven. Enkel de problemen benoemen biedt weinig meerwaarde. Daarom wil ik oplossingen aanreiken!” Van Bedts grijpt de nakende verkiezingen aan om verantwoordelijken uit de politiek, maar ook daarbuiten aan te spreken: “Ik wend me eveneens tot vakbonden en werkgevers; er zijn ook sociale verkiezingen! En tot singles zelf! Dat laatste is niet evident, want de groep is groot, maar ook divers, volatiel en moeilijk te vatten. Een singlessyndicaat naar het voorbeeld van de Gezinsbond is nodig, maar zal een zware bevalling worden!”

Een boek over singles, niet tegen koppels en kinderen

Raf Van Bedts benadrukt dat hij geen boek tegen iemand heeft geschreven: “Dit boek is voor en over singles, niet tegen klassieke gezinnen en zeker niet tegen kinderen. Integendeel, ik heb begrip voor de visie op koppels met kinderen, maar ik merk dat het omgekeerde niet het geval is. Vandaar de focus op kinderloze alleenstaanden. Zij verdienen een upgrade tot gelijke hoogte met andere huishoudtypes.” Van Bedts hoopt dat het boek niet alleen door singles, maar ook door alleenstaande ouders en koppels zal worden gelezen. “De problematieken van alleenstaande ouders lopen deels parallel met die van kinderloze alleenstaanden. En gelet op het groot aantal relatiebreuken hebben de koppels van vandaag er alle belang bij het boek te lezen. Alleenstaand worden hangt als een zwaard van Damocles boven ieders hoofd. Bovendien telt een gewaarschuwd mens voor… twee!” (PADI)

De (un)happy single. Het zoetzure leven van kinderloze alleenstaanden van Raf Van Bedts is uitgegeven door Willems Uitgevers. Het boek kost 25 euro en is te verkrijgen in de boekhandel, via bol.com en via https://boeken.cafe/boek/d-unhappy-single

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier