Op De Natuurhoeve in Gullegem is vandaag al de vierde generatie landbouwers aan de slag. Franky Noppe nam er begin de jaren negentig het landbouwbedrijf van zijn ouders over en besloot voortaan voluit voor melkvee te kiezen. Sinds 1997 helpt zijn vrouw Griet hem in het bedrijf. Dat telt 65 zwartbonte koeien voor de productie van de melk. Daarnaast groeien er 60 stuks jongvee op als vervanging voor de oudere koeien. In de zomer grazen ze allemaal in de weiden rond de boerderij. In de winter staan de koeien in de ligboxenstal waar ze vrij kunnen rondlopen. De open gebouwde stal geeft hen een extra gevoel van ruimte; voor Griet en Franky staat het welzijn van de dieren voorop.
...

Op De Natuurhoeve in Gullegem is vandaag al de vierde generatie landbouwers aan de slag. Franky Noppe nam er begin de jaren negentig het landbouwbedrijf van zijn ouders over en besloot voortaan voluit voor melkvee te kiezen. Sinds 1997 helpt zijn vrouw Griet hem in het bedrijf. Dat telt 65 zwartbonte koeien voor de productie van de melk. Daarnaast groeien er 60 stuks jongvee op als vervanging voor de oudere koeien. In de zomer grazen ze allemaal in de weiden rond de boerderij. In de winter staan de koeien in de ligboxenstal waar ze vrij kunnen rondlopen. De open gebouwde stal geeft hen een extra gevoel van ruimte; voor Griet en Franky staat het welzijn van de dieren voorop. Een groot deel van de melk verwerken ze zelf tot zuivelproducten als yoghurt, boter, karnemelk, platte kaas en roomijs. Die verkoopt Griet in hun hoevewinkel, naast allerlei streeklekkers van andere producenten uit de buurt. De keuze om zelf een deel van de melk te verwerken, maakte Franky al van bij het begin van zijn landbouwcarrière. Het bedrijf uitbreiden was destijds geen optie, daarom besloot hij een meerwaarde te zoeken in de rechtstreekse verkoop van zuivelproducten aan de consument. "En dat blijkt nu een goeie keuze te zijn", licht Griet toe. "Want zeker de voorbije jaren groeit de belangstelling van het publiek om rechtstreeks bij de boer te kopen. Mensen willen weten waar hun eten vandaan komt en hoe het gemaakt wordt. Tijdens de coronacrisis konden we de vraag naar verse producten zelfs nauwelijks aan. Dat effect zal in de toekomst wel opnieuw wat afnemen maar het principe van de korte keten geraakt zo wel alsmaar beter bekend."En als de winkel gesloten is, zijn de zuivelproducten ook verkrijgbaar in de automaat die Franky en Griet sinds dit jaar installeerden. Daarin zijn alle producten te vinden, zelfs roomijs is er beschikbaar in het diepvriesgedeelte van de automaat. De producten van De Natuurhoeve worden op hun beurt bij andere hoevewinkels in de omgeving verkocht. En ook Westreex, een collectief dat vanuit Langemark sinds 2015 landbouwproducten tot bij warenhuizen, winkels en markten brengt, haalt een deel van hun productie op.Dé specialiteit van het huis? "Dat zullen dan onze ijsbuches voor eindejaar zijn", lacht Griet. "Die zijn bekend tot buiten onze eigen streek. Hoe het dit jaar allemaal zal verlopen, moeten we nog afwachten. Maar ik vermoed dat er opnieuw een grote vraag naar zal zijn."Op www.100procentwestvlaams.be vind je nog meer recepten en een overzicht van lokale producenten.prei (wit)10-tal bloemige aardappelen1/2 l karnemelk100 g oude kaas, in stukjes4 tot 6 verse hoeve-eieren2 el bloem200 g boterzeezout en zwarte peperSnijd de prei in ringen. Smelt 50 g boter in een pan. Voeg een scheut water toe. Leg de prei erin en kruid met peper en zout. Laat de prei karamelliseren op een laag vuur, dat kan tot 40 minuten duren. Voeg eventueel tussendoor wat water toe.Kook de aardappelen.Meng 1/4de van de karnemelk met de bloem. Roer tot er geen klontertjes meer zijn. Breng de rest van de karnemelk roerend aan de kook. Zet het vuur laag en voeg de karnemelk met bloem toe. Breng al roerend kort weer aan de kook.Laat 150 g boter smelten tot beurre noisette.Pureer de aardappelen, voeg de karnemelkpap toe en meng. Doe er de beurre noisette bij, roer en kruid met wat zout.Pocheer de eieren.Serveer de karnemelkstampers met de prei, oude kaas en een gepocheerd ei.300 g + 250 g volle yoghurt400 g zelfrijzende bloem7 g zoutflinke snuif zeezout1 el oreganosnuifje komijn1 teentje look, fijngehaktzeste van 1 citroen500 g gehakt2 el honing1 el ras el hannout1 tl paprikapoederboterenkele blaadjes muntMeng de bloem met de yoghurt (300 g) en het zout tot een elastisch deeg. Verdeel het deeg in 8 gelijke stukken en rol die uit op een bakpapier tot ze ongeveer 0,5 cm dik zijn.Zet een grillpan op het vuur en laat heet worden. Bak nu de platbroodjes 2 tot 3 minuten aan elke kant tot ze goudbruin zijn.Meng de rest van de yoghurt met het zeezout, de oregano, komijn, look en zeste van citroen. Houd koel.Meng het gehakt met de honing, ras el hannout, paprikapoeder en peper en zout. Draai er kleine gehaktballetjes van.Bak de gehaktballetjes in wat boter tot ze gaar zijn.Bestrijk de platbroodjes met de kruidige yoghurt, verdeel er de gehaktballetjes over en werk af met citroenzeste en munt.