Groenten en sport: samen sterk

Fine Fleur producent Dirk Declercq en volleybalspeler Matthijs Verhanneman: pleitbezorgers van een gezonde voeding. (Foto davy Coghe)
Fine Fleur producent Dirk Declercq en volleybalspeler Matthijs Verhanneman: pleitbezorgers van een gezonde voeding. (Foto davy Coghe)
Nancy Boerjan

Samen met Knack Volley Roeselare en groentelabels Tomabel en Fine Fleur trakteert De Krant van West-Vlaanderen haar lezers op een gezonde groentebox. Met klassiekers als witloof en tomaat én minder bekende maar even lekkere groenten als bataat, rode biet of mesclun.

Groente- en fruitlabels Tomabel en Fine Fleur, huismerken van REO Veiling, en Knack Volley Roeselare zijn geen vreemden voor elkaar. Fine Fleur is voor het vijfde seizoen op rij tenuesponsor van Knack Volley, Tomabel is sinds dit seizoen hoofdsponsor. “Als coöperatieve telersvereniging deelt REO Veiling dezelfde waarden als Knack Volley Roeselare, zowel binnen een coöperatieve als in een ploegsport als volleybal staan de leden er niet alleen voor”, aldus Henk Vandevelde, voorzitter van Tomabel. Het Tomabel-label staat al 25 jaar voor lokaal geteelde, smaakvolle groenten en fruit in een attractieve verpakking.

Elke dag groenten en fruit eten, geeft me veel meer energie

Zeven jaar geleden kreeg Tomabel een broertje, Fine Fleur, dat seizoensgebonden streekproducten op de markt brengt, met passie en vakkennis artisanaal geteeld onder de zon. “De hedendaagse consument koopt verse groenten en fruit omdat ze lekker en gezond zijn, maar ook de herkomst van de producten en hun duurzame productieproces wegen vandaag mee”, vertelt Henk. “Tomabel en Fine Fleur sluiten zich daarbij aan door hun duurzame teeltmethoden. In de tomatenteelt bijvoorbeeld werken we onder meer met warmtekrachtkoppeling en hergebruik van water.” Maar kwaliteitsproducten telen is ook arbeidsintensief. “Fijne krulandijvie is uniek om het witgele hart van de groente”, legt teler Dirk Declercq uit . “Dat resultaat verkrijgen we pas na een zeer intensief teeltproces en strenge sortering.”

Groenten en topsport

Groenten en sporten horen bij een gezonde levensstijl, en ook daarin vinden Tomabel en Fine Fleur enerzijds en Knack Volley anderzijds elkaar. Tot dusver eet de gemiddelde Belg nog altijd te weinig gezond, en vooral te weinig groenten, we halen amper de helft van de dagelijks aanbevolen 300 gram en eten slechts één in plaats van twee tot drie stukken fruit per dag.

Matthijs Verhanneman, speler bij Knack Volley, be steedde tot acht jaar terug weinig aandacht aan voeding. “Maar diëtist Gino Devriendt heeft mijn ogen geopend”, vertelt hij. “Hij leerde me hoe de juiste en gezonde voeding mijn vetpercentage laag houdt – belangrijk in een sport als volleybal – maar me ook veel meer energie geeft. Groenten en fruit maken nu een belangrijk onderdeel uit van mijn voedingsplan.

’s Avonds staan bijna uitsluitend groenten op het menu. Dat vraagt een aanpassing maar het went snel, en je kunt er echt verrassende en lekkere combinaties mee maken.” Het liefst ziet hij dan worteltjes, komkommer en zoete aardappel op zijn bord liggen. En niet alleen Matthijs is verslingerd geraakt aan groenten: “Mijn tweelingdochtertjes van vijf en zoontje van zeven vinden groenten eten niet meer dan normaal. We hebben ze altijd in huis en ze mogen er zoveel van eten als ze willen natuurlijk. Een van de meisjes kan ik zelfs met niets meer een plezier doen dan met kerstomaatjes, ze eet ze liever dan snoep”, lacht hij.

www.kw.be/acties/voordeelacties/kw-trakteert-gratis-groentebox-3

Smoothie van rode biet en tomaat

350 g rode bieten

4 mooie tomaten

peper en zout

tabasco

ijsblokjes

Zo maak je het:

Kook de rode bieten gaar in water met azijn. Wanneer de bieten gaar zijn, koel ze af met koud water en schil ze.

Leg de tomaten maximum 15 seconden in kokend water en laat ze meteen schrikken in ijswater. Pel de tomaten.

Snij de rode bieten in stukken en voeg ze samen met de gepelde tomaten in de blender.

Mix dit alles glad en breng op smaak met een snuifje zout en een paar draaien van de pepermolen.

Voor extra pit: voeg een paar druppeltjes tabasco toe.

Serveer in een groot glas met enkele ijsblokjes.

Frietjes van bataat met een gezond slaatje

400 g bataat

100 g mesclun

3-4 stronken witloof

olijfolie

grof zeezout

Zo maak je het:

Was de bataat en snij in grove frietjes (1 cm bij 1 cm dik) en meng met 3 eetlepels olijfolie en een snuifje grof zeezout.

Bak deze mengeling in een ovenschaal op 180°C gedurende 30 minuten.

Serveer in een kommetje, werk af met een snuifje grof zeezout.

Snij het witloof en de mesclun in rauwe julienne (reepjes).

Werk af met wat dressing of olijfolie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier